Előadássorozatot tart Csíkszeredában az Osonó Színházműhely

Előadássorozatot tart Csíkszeredában az Osonó Színházműhely

A magyarországi Tiszta Formák Alapítvány támogatásával és a Hargita Megye Tanácsa partnerségével több helyszínen, több előadást tart Csíkszeredában az Osonó Színházműhely. Az Ismeretlen barátok társasága avagy Piknik egy japán szőnyegen című, a román és magyar fiatalok tapasztalatait feldolgozó fórumszínházi előadást január 10-én, vasárnap 19 órától a Grundban, 12-én, kedden 13 órakor az Octavian Goga Líceumban, valamint 19 órától a Hargita Megye Tanácsának Gyűléstermében mutatja be a társulat. Az Ahogyan a víz tükrözi az arcot című dokumentarista előadást január 15-én, pénteken 12 és 19 órától a  Hargita Megye Tanácsának Amfiteátrumában láthatja a közönség.

Az Ismeretlen barátok társasága avagy Piknik egy japán szőnyegen című előadás az Osonó legújabb produkciója. A Fazakas Misi által rendezett előadás elutasítja, hogy meghatározható legyen. Nem dokumentumszínház, bár az előadás kiindulópontját az osonós és a csíkszeredai román fiatalok egyéni tapasztalatai képezik. Nem fórumszínház, bár a magyar és román fiatalok vallomásai megbolygatják a nézőket, arra ösztönözve őket, hogy vegyenek részt a játékban saját történéseikkel és rádöbbenéseikkel. Aki belép az előadás játékterébe, kitépi utána a tankönyvekből a románok és magyarok viszonyáról szóló, közhelyektől és előítéletektől hemzsegő lapokat. Ennek következtében az Ismeretlen barátok társasága című produkció azt a törekvést erősíti meg, hogy az etnikumok együttélésének problémáit nem megkerülni kell, hanem dokumentálni és megvitatni, a színházművészet és színházi kultúra játékos szellemében.

A román és magyar nyelven zajló, de mindkét nyelven feliratozott produkció szereplői: Alex Pescărescu, Briana Macovei, Daragics Bernadette, Gyergyai Bea, Mucha Oszkár, Rareș Filip Sergiu Bucur. Technikus: Keresztes Csengelle.

A nemrég franciaországi fesztiválon díjazott Ahogyan a víz tükrözi az arcot című előadást 2011-ben mutatta be a társulat és azóta 420 alkalommal került színpadra, 3 kontinens 22 országának 170 településén. A Fazakas Misi által rendezett produkció a fiatalokat érintő társadalmi- szociális problémákat kutatja. Az előadás alapjául fiatalok saját személyes történetei szolgáltak.

Szereplők: Bene Ervin, Benyhe Bernát, Daragics Bernadette, Gyergyai Bea, Mucha Oszkár, László Fruzsina/ Sebestyén Eszter. Technikus: Kelemen Szabolcs.

Az előadások ingyenesek, de a helyszínen lehetőség nyílik adományozásra.

A helyek korlátozott száma miatt helyfoglalás szükséges, amelyet az osonoszinhaz@osono.ro e-mail címen, az Osonó Facebook oldalán vagy a 0741437627 telefonszámon lehet megtenni.