Előadások május elején a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

Előadások május elején a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

Május első hétvégéjén a Kolozsvári Állami Magyar Színház két nagytermi előadással várja a tartalmas kikapcsolódásra vágyókat. A Robert Raponja által rendezett Miroslav Krleža-dráma, a Léda pénteken, május 2-án este 7-től látható, míg a Bohumil Hrabal azonos című regényéből készült Őfelsége pincére voltam (rendező: Michal Dočekal) című előadás vasárnap, május 4-én este 8 órától lesz műsoron. Mindkét előadásra jegyek vásárolhatók a színház jegypénztárában, naponta 10-13 és 16.30-18.30 között (tel.: 0264-593468), valamint a www.biletmaster.ro oldalon.

A Léda egyetlen farsangi éjszakán játszódik, tragikomikus, dekadens világba kalauzolva a nézőt. Az osztrák-magyar monarchia egykori nemességének leszármazottai jelennek meg a színen, a végső letűnés és az újrakezdés lehetősége között ingadozva. A darab középpontjában Lovag Oliver Urban áll, lecsúszott nemes, aki számos kétes ügylet és egy derékba törött diplomata-karrier után műkritikusként él Zágrábban. Szeretője, Melita egykori táncosnő, Klanfar iparmágnás felesége, aki épp érdekházasságából készül kilépni. A nő Urbannal való viszonya ellenére Aurelt, a középszerű festőművészt szereti. Aurel pedig, noha nős ember, Lédába, a kis aktmodellbe szerelmes. Urban az éjszaka folyamán Klarát, a festő elhanyagolt feleségét is elcsábítja, Aurelről pedig dicsőítő kritikákat ír, annak ellenére, hogy teljességgel tehetségtelennek tartja.

Az előadásban megjelenő bonyolult viszonyrendszer a szereplők kitörési kísérletei ellenére végül mégsem változik. A körülményeitől való megszabaduláshoz egyikük sem rendelkezik elegendő akaraterővel, így Melita és Klara egyaránt házasságának kényelmét és biztonságát választja, Urban pedig megmarad bizonytalan egzisztenciájú cinikusnak.

Az Őfelsége pincére voltam c. előadás a főszereplő, Jan Díte fordulatos történetén keresztül a huszadik század történelmi viharait is feleleveníti. Díte kezdetben egyszerű pincérként dolgozik Prága egyik leghíresebb éttermében, ahol az abesszín császár is kitünteti. Honfitársai tiltakozása ellenére feleségül veszi a német Lisát, akinek kedvéért aláveti magát a Harmadik Birodalom törvényeinek. A második világháború után egy szerencsés véletlen folytán gazdag szállodatulajdonossá válik, ám a kommunizmus hatalomra jutása ismét mindenétől megfosztja. A száműzetésben visszaemlékszik viszontagságos életére, új értelmet találva öreg napjaiban.

Michal Dočekal rendező szerint Jan Díte története nemcsak Európa huszadik századának sajátos metaforája, hanem korunk európai emberének vallomása is egzisztenciális helyzetéről.