Előadások a Spectrum Színházban

Előadások a Spectrum Színházban

Október 16-án, hétfő  este 7 órától  Szarvas József, a budapesti Nemzeti Színház Kossuth-, és  Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészének pódium előadását láthatják a PUSTOL A HÓ, avagy könnyű neked Szarvas Józsi címmel, rendezte: Bérczes László-Jászai Mari-díjas magyar rendező.

Finom humorú önéletrajz. Egy hatvanéves férfi egy pillanatra megáll, visszanéz, hogy találkozzon önmagával. Találkozzon a tanyasi kisfiúval, a debreceni henteslegénnyel, a Csokonai Színház segédszínészével, a „fekete vonaton” jövő-menő színészhallgatóval, a Vígszínház, Kaposvár, majd az új Nemzeti Színház színészével, a viszáki Tündérkert és Kaszás Attila Pajta Színház gazdájával… Egy pillanatra megáll, aztán indul, folytatja útját. Például ezzel az előadással.

17–én, kedden este 7 órától a színház megismétli Móricz Zsigmond BOSZORKÁNY című előadását. A darab középpontjában Bátory Anna és Bethlen Gábor fejedelem sorsszerű találkozása van. Szerelem, hűség, államérdek. A kérdés az, hogy politikai okokból, a jó hírnevének megőrzéséért és a nagy Báthory-vagyon megkaparintásáért képes-e feláldozni a fejedelem a szerelmes boszorkányt? Szereplők: Csutak Réka, Bogdán Zsolt, Lőrincz Ágnes, Szarvas József és Tatai Sándor.  Rendezte: Török Viola

 Bartis Attila novelláiból készült  AMIKOR című pódium-előadást   2o-án, pénteken este 7 órától tűzték  műsorra. Marosvásárhelyi történet, hiszen a Bartis-novellák az 1984-ben Magyarországra kitelepült író személyes, családi emlékeit dolgozzák fel.  A városunk a „mindenkori otthon” történeteinek sajátos, tipikusan „vásárhelyi”, mégis egyetemessé emelt helyszíne, így ismerősek  a novellákban szereplő utcanevek, a színház, a filharmónia, az emberek közti kapcsolatok, a kis terek hangulata, az akkori vásárhelyi miliő. „Az, hogy Vásárhely áll a Bartis-novellák középpontjában, csak kiindulópont, hiszen mindenkinek megvan a maga Vásárhelye. A mindenkori kisebbségeknek, a világ bármely, a perifériára sodródott közösségének, kultúrájának, a mindenkori otthonnak az elsüllyedése a fókusz” -vallja Bogdán Zsolt Jászai Mari díjas kiváló és érdemes művész a produkció dramaturgja, rendezője és egyben előadóművésze is.

A Spectrum Színház  21-én szombaton este 7 óratól és 22-én vasárnap délután 5 óratól a Soproni Petőfi Színház, az Esztergomi Várszínház, a Szolnoki Szigligeti Színház és a Forrás Színház koprodukciójában készült SILENCIO TRASEO- a XX. század elhallgatott irodalma című pódium-előadással kedveskedik a nézőinek. Az előadásban Bánffy György szellemisége kíséri Molnár Anikó és Papp Attila színművészeket, amelyben `az elmúlt évszázadban hosszabb-rövidebb ideig hallgatásra, csendre, betiltásra ítélt magyar írók, költők: Hamvas Béla, Márai Sándor, Herczeg Ferenc, Fekete István, Sinka István, Szabó Dezső, Wass Albert, Utassy József műveiből hallhat részleteket a közönség. Pataki András Jászai-díjas rendező a produkciót  hiánypótló előadásnak szánta, hiszen túl keveset tudunk ezeknek az íróknak, költőknek az irodalmi munkásságukról, sorsukról, jelentőségükről, értékeikről, műveikről. Bánffy György, a Kossuth-díjas legenda önálló műsorával elsők között hívta fel a figyelmet a nemzeti irodalom fontosságára, olyan elfeledett szerzőkre, akik képviselik azt.

 Helyfoglalás: 0744-301875  Jegyek a színház pénztárában vásárolhatók minden hétköznap 9-13 óra között, valamint előadások előtt.