Előadás és drámajáték szombaton a Puck Bábszínházban

Előadás és drámajáték szombaton a Puck Bábszínházban

A Mimorózart című előadást, a Puck Bábszínház egyik legrendhagyóbb produkcióját nézheti meg február 24-én a közönség. A nonverbális előadás tavaly ősszel a nagyváradi FUX bábszínházi Fesztivál két díjával tért haza: a látványért járó díjjal és a gyermekzsűri által odaítélt díjjal. A szombaton délelőtt 11 órakor kezdődő előadást 10 órától a Mi a manó? kör előzi meg. A drámajátékos tevékenységen a Mimorózart előadásra készülnek a gyerekek. A Mi a manó?-ra csütörtökön 15 óráig lehet jelentkezni.

Joan Miró katalán festőművész, grafikus, szobrász és keramikus, valamint Wolfgang Amadeus Mozart osztrák zeneszerző, zongorista alkotói világa fonódik össze a Palocsay Kisó Kata rendezésében.

„Ez az eddigi legszemélyesebb előadásom. Tükrözi mit érzek és gondolok a bábjátékról, a gyermekről, az alkotásról. Joan Miró képei és W. A. Mozart muzsikája gyermekkorom óta fontosak számomra. Érzékenyebbé, nyitottabbá, elfogadóbbá, rugalmasabbá és kíváncsibbá tettek. Alakították világlátásomat, táplálták fantáziámat, játékkedvemet, humorérzékemet” – vallja a rendező.

Az előadás színészei bohócokat, vándorokat jelenítenek meg, és a 10 különböző bábos jelenetben eltérő bábos technikákat használnak.

Mialatt Mozart zenéjét hallgatjuk, az éltre kelt Miró alkotásait szemléljük. A Miró képeiből létrehozott kellékek és bábok az ismert tárgy és állatábrázolástól eltávolodnak, az egyértelműség helyett a néző egy olyan varázslatos, bűvös világban és hangulatban találja magát, ahol a saját egyéni, kreatív képzeletére, megérzéseire hagyatkozhat.

A néha zajos bohócjátékok mindvégig azt sugallják, hogy a kicsinyes dolgok mögött és után van még valami nagyobb, mélyebb, fontosabb. A nézőben fokozatosan nő a várakozás, az előadás egyik legfőbb érdeme pedig abban áll, hogy a végén ezt a várakozást beteljesíti, majd egy színes világgal gazdagabban engedi útjára a nézőt.

Az előadás 4 éven felüli nézőknek szól, kifejezetten ajánljuk a felnőtt korosztálynak is.

Jegyek válthatóak előadás előtt egy órával a bábszínház pénztáránál. Jegyfoglalás hétfőtől péntekig 9-16 óra között a következő telefonszámon: 0731837693. Továbbra is igényelhető a nagycsaládos jegy a Puck Bábszínház magyar tagozatának az előadásaira. Ennek lényege hogy a minimum három gyermeket kísérő szülők (maximum két nagykorú) ingyen tekinthetik meg az előadást.

A Mimorózarthoz kapcsolódó Mi a manó?

Az nonverbális előadás színes képi világa adja a soron levő drámajátékos kör alapanyagát. Az 5 és 10 év közötti gyerekek az előadást megelőző egyórás foglalkozáson saját képzeletükre hagyatkozva életre keltik majd az előadásban is megjelenő festmények némelyikét. Ők is bohócok, utazók lehetnek, akik saját érzéseiket és gondolataikat hozzákapcsolhatják egy-egy Joan Miró képhez, és (szín)játékba téve megoszthatják egymással.  A feltételes mód nem véletlen: bármi megtörténhet és semmi sem kötelező. Így lehet barátságos és vidám a közös játék.

Az első Mi a manó? kör Szegény Dzsoni és Árnika történetével foglalkozott, másodjára Csipike története kapcsán a hatalom témájával foglalkoztunk. A Mimorózart előadás kapcsán a képzelet végtelen teremtő erejére csodálkozunk rá. Arra, hogy nem csak körülöttünk szép és gazdag a világ, hanem bennünk és általunk is.

A mi a manó? szerkezete:

10:00-11:00 − felkészítő a bábelőadásra – a Puck Bábszínház stúdiótermében

11:00-12:00 − a bábelőadás megnézése – a Puck Bábszínházban

12:00-12:15 – zárás – a Puck Bábszínház stúdiótermében

Csoportvezető: Kocsis Tünde drámapedagógus, rendező (a Puck Bábszínház irodalmi titkára)

Részvevők: 10, maximum 12 gyerek jelentkezhet. A részvétel csak előzetes jelentkezéssel lehetséges. A Mi a manó? körre akkora gyerekek jelentkezését várják, akik szüleiktől, nagyszüleiktől egy órára el tudnak válni. A tevékenységet 5 éven felülieknek ajánljuk. Felső korhatár a Mimorózart előadáshoz kapcsolódó Mi a manó? kör esetében 10 év.

Részvételi díj: 17 lej/ gyermek (az ár tartalmazza a Mimorózart előadást és a Mi a manó? kört).

Jelentkezés: Sipos Krisztina közönségszervezőnél a következő telefonszámon: 0731-837693, vagy emailcímen: kolozsvaribabszinhaz@gmail.com.

Jelentkezési határidő: február 22., csütörtök 15 óra.