Elkezdődtek a Vihar próbái a Tomcsa Sándor Színházban

Elkezdődtek a Vihar próbái a Tomcsa Sándor Színházban

Próbakezdés és kirakatszínház ezek lehetnének az elmúlt napok címszavai a Tomcsa Sándor Színház életében.

A napokban kezdődtek el a 19. századi orosz drámairodalom egyik legjelentősebb és legtermékenyebb szerzőjének, Alekszandr Nyikolajevics Osztrovszkijnak talán legismertebb színművének, a Viharnak a próbái a Tomcsa Sándor Színházban, Botos Bálint rendezésében. A sajátságos költői nyelvezettel bíró műből készülő előadás igencsak aktuális kérdéseket feszeget. Mihez kezdünk, egy minket, vagy a családunkat fenyegető veszéllyel kell szembenéznünk? A bezártságot, a megaláztatások sorát vajon mennyire és milyen mértékben bírjuk? Mi segíthet ennek túlélésében: az ábrándozás, a hit? Szerelem nélkül lehet vagy érdemes élni? Milyen viszonyunk van a tudományhoz? Az erős társadalomkritikai vonással rendelkező produkciót a közönség először 2021. március 25-én, csütörtökön tekintheti meg. Az előadás látványvilágának megteremtése Bajkó Balanka Alíz m.v. munkája. A színház művészei közül Albert Orsolya, Barabás Árpád, Dunkler Róbert, Esti Norbert, Fincziski Andrea, Jakab Tamás, László Kata, Lukács Emőke, Nagy Xénia-Abigél, Pál Attila, Szűcs- Olcsváry Gellért és Tóth Árpád játszik az előadásban. 

Próbafotó: Miklós Franciska

Botos Bálint, a rendező Marosvásárhelyen színészetet, majd Kolozsváron rendezést tanult. Dolgozott a Râmnicu Vâlcea-i Anton Pann Színházban, a kolozsvári Váróterem Projekt nevű független társulatnál és a Figura Stúdió Színházban, a Szigligeti Színházban, a Tamási Áron Színházban. Óraadó tanár a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem Magyar Színházi Intézetének színművészet szakán. A székelyudvarhelyi közönség már találkozhatott munkájával 2020-ban a III. MAFESZT keretén belül a Szigligeti Színház két alkalommal is játszotta  Szép Ernő-Guelmino Sándor: Lila ákác című művét, Botos Bálint rendezésében.

Tovább folynak a kirakatszínházi momentumok próbái a színházban. A Meghatározatlan időre hat új eseménnyel jelentkezik február végéig. Így összesen 13 eseményt láthatnak a nézők meghatározatlan ideig. A közösségi színházi —  a szerző-rendező-színész hagyományos hierarchiáját megtörő — módszerrel készült kísérleti színházi pillanatok változó időpontokban, a város különböző pontjain található kirakatokban lesznek láthatóak. A 7-10 perces kirakatszínházi eseményeket, a korlátozások miatt – mivel kerülendő a nagyobb csoportosulások kialakulása – nem hirdetheti meg a színház, de annyit elárulhatunk, hogy fél hat után, többnyire a központban, de a Bethlen negyedben is „érdemes nyitott szemmel járni”, hiszen meglehet, hogy a kirakatból egy színész története köszönt ránk. A produkció margójára is készült Margó, a Tomcsa Sándor Színház interaktív műsorfüzete, amely a színház Facebook-oldalán és a honlapján érhető el.