Elkezdődött az Interferenciák Színházi Fesztivál Kolozsváron

Elkezdődött az Interferenciák Színházi Fesztivál Kolozsváron

Szerdán, november 26-án este ünnepélyes megnyitóval és két előadással vette kezdetét a negyedik Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál Kolozsváron. Tompa Gábor, a kétévente megrendezett fesztivál igazgatója három nyelven elmondott köszöntőbeszédében a „test történetei” fesztiválmottó keletkezéséről beszélt. A test a színház legfontosabb kifejezőeszköze, ám hétköznapi emberként is „folyamatosan foglalkoztat minket a saját testiségünk külső megjelenésünk, életműködésünk, öregedésünk, halandóságunk, fájdalmas betegségeink, és ezzel egy időben a megváltás reménye is” – mondta el az igazgató.

Fotó: Biró István

A fesztivál nyitó napján a közönség az izraeli Habima Nemzeti Színház A velencei kalmár című előadását láthatta Ilan Ronen, az Európai Színházi Unió elnökének színrevitelében. A stúdióelőadással párhuzamosan a nagyteremben a berlini Schaubühne am Lehniner Platz A nép ellensége című előadására került sor, melyet Thomas Ostermeier rendezett. Ibsen drámája az őszinteség és a fanatizmus között húzódó vékony választóvonalon egyensúlyoz. Az előadás arra a rendkívül aktuális kérdésre keresi a választ, hogy milyen esélye lehet az igazságnak egy fogyasztásközpontú társadalomban? Mindkét előadás újra megtekinthető csütörtökön, november 27-én is.

Az előadások szünetében a közönség a színház előcsarnokában Mihaela Marin fotókiállítását tekintheti meg, melynek megnyitójára november 28-án 16 órakor kerül majd sor. A fesztiválon szereplő társulatokkal idén is az előadások másnapján, a TIFF Házban szervezett délelőtti beszélgetéseken találkozhatnak az érdeklődők. Ugyanitt előadásvetítésekkel és este koncertekkel várják a fesztiválozókat.

 

A fesztivál csütörtök i, november 27-i programja:

10.00    TIFF Ház

Beszélgetés A VELENCEI KALMÁR című előadás alkotóival

 

11.00    Kortársunk Ibsen. Környezetvédelem és kapitalizmus. A nép ellenségétől Verespatakig – beszélgetés A NÉP ELLENSÉGE című előadás alkotóival.

 

13.00    TIFF Ház

Robert Sturm bevezetője az HOMMAGE À PINA BAUSCH című vetítéssorozathoz

 

14:00    TIFF Ház

Előadásvetítés: CAFÉ MÜLLER, rendező: Pina Bausch (1978)

 

17.00    William Shakespeare: A VELENCEI KALMÁR

Rendező: Ilan Ronen, Habima Nemzeti Színház, Izrael

Heb (Hu, Ro, En), 2h 30’ egy szünettel

Stúdióterem

 

20.00    Henrik Ibsen: A NÉP ELLENSÉGE

Rendező: Thomas Ostermeier, Schaubühne am Lehniner Platz, Németország

Ge (Hu, Ro, En), 2h 30’ szünet nélkül

Nagyszínpad

 

23.00    TIFF Ház

Koncert: sZempöl zenekar