Elkezdődött a Játéktér kritikaíró workshopja

Elkezdődött a Játéktér kritikaíró workshopja

Március 27-én, a színházi világnapon kezdetét vette a Játéktér Kritikaíró-workshopja. A Magyar Tudományos Akadémia és a Kolozsvári Akadémiai Bizottság támogatásával megszervezett online műhely keretein belül neves színházi szakemberek nyújtanak gyakorlati, koncentrált képzést az előadáselemzés mikéntjét és a színházkritika műfaját illetően.

Az öt alkalmas workshop előadói: Jászay Tamás (színházkritikus, a Revizor kritikai portál főszerkesztője, a Szegedi Tudományegyetem adjunktusa), Kárpáti Péter (József Attila-díjas drámaíró, színházi dramaturg, rendező, egyetemi docens), Tompa Andrea (író, színházkritikus, a kolozsvári Babeș−Bolyai Tudományegyetem adjunktusa) és Turbuly Lilla (költő, író, kritikus, a Színházi Kritikusok Céhének elnöke).

Az előadók saját praxisból építkezve beszélnek az előadáselemzés és kritikaírás gyakorlatáról, szem előtt tartva a kortárs tudományos tendenciákat, és az új médiák követelményeit. Az ötrészes workshop (március 27.−április 24.) utolsó alkalmával a résztvevők szövegeinek mélyelemzésével foglalkoznak, egy előre megbeszélt előadásról írt kritikák révén. Így alkalmuk nyílik a workshop alatt kapott információk tükrében kipróbálni újonnan szerzett készségeiket, megfigyelhetik pályatársaik munkáit, és szakmai visszajelzést kapnak egy tapasztalt kritikustól.

Eseményünk célja, hogy fiatal (már publikáló, illetve leendő) szerzőink kis csoportban intenzív műhelymunkát végezzenek, elméleti és gyakorlati tudással gazdagodjanak, megismerjék a színházi szakma fontos képviselőit, valamint egymást, a pályatársakat. A workshop résztvevői a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem és a Babeș−Bolyai Tudományegyetem Teatrológia szakos hallgatói, illetve fiatal szabadúszó írók, kritikusok.

A műhely nyitó előadását Tompa Andrea tartotta.

A workshop ötletgazdája és koordinátora: Kovács Bea, a Játéktér szerkesztője