Elkezdődött a dráMa Székelyudvarhelyen

Elkezdődött a dráMa Székelyudvarhelyen

Hétfőn délután fél ötkor tetszetős, kis, kapcsos programfüzetek fogadták az érdeklődőket már a színház bejáratánál – a 10. dráMa kortárs színházi találkozónak nemcsak kulturális értékét tekintve, de külsőségekben is igyekeznek megadni a módját, az alkalomra a Tomcsa Sándor Színház több újdonsággal is készült. Van infópult önkéntesekkel, filmklub, állandó büfé, kivetítők, ugyanakkor ismerős arcok mindenütt: nemcsak a színészek, hanem azok az érdeklődők, színházi szakemberek, akik szintén hozzájárultak ahhoz, hogy a  találkozó felkerült a színházi fesztiválok szakmai térképére.

Nagy Pál igazgató és Zakariás Zalán művészeti vezető a rövid megnyitót tartott a dráMÁzóban – előbbi főleg azt hangsúlyozta, hogy tíz év után ideje vonalat húzni, és a jövőbeli terveket  átbeszélni. A művészet vezető a tavalyi fesztivál  díszvendégének, Matei Vișniec idei „jelenlétére” hívta fel a figyelmet – habár a drámaíró személyesen nem lehet itt, a filmklubban három róla készült dokumentumfilmet is levetítenek, illetve egy fényképkiállítás is nyílt a stúdióterem bejáratánál. A képeken Vișniec párizsi életéből láthatóak jól elkapott pillanatokat, fekete-fehérben.

„Vladi”, aki kicsikét magyar is

Közvetlenül a megnyitó után Zakariás Zalán a jelenlevő Vladimir Anton rendezővel beszélgetett – volt miről, hiszen csoporttársak voltak Bukarestben a rendezőin, egy „évjárat”, egy generáció, de mint a színház  művészeti vezetője elmondta, nagyon eltér a rendezői stílusuk. Anton rendezte a Nem lesz reggel, Fred! című előadást Zalán felkérésére, idén tavasszal pedig Thornton Wilder A mi kis városunk című darabját viszi színre a Tomcsa Sándor Színház társulatával. Vladit a román és a magyar színház közötti hasonlóságokról és különbségekről is kérdezték a jelenlevők (nem mellékesen magyarul is ért valamennyire) – véleménye szerint a román színészek lazák, felszabadultabbak, viszont kissé komolytalanok, a magyarok pedig nagyon megbecsülik saját magukat és munkájukat. Ezeket az attitűdöket lehetne egymástól eltanulni is – ez hangzott el végszóként.

Nem lett reggel, de volt bor

Rövid szünet után megkezdődött a Nem lesz reggel, Fred!, a dráMA első előadása, amit a rendező is újra megnézett, de azt az előző beszélgetésen is hangsúlyozta, hogy semmit sem változtatott a darabon. Félház volt ugyan, de a nyáron Szombathelyre szerződött Antal D. Csaba első „visszajátszásában” sziporkázott a színpadon.

Tavaly nagyon jól sikerült a Nagy Pál által kezdeményezett borkóstoló, így a Csíkszeredai Főkonzulátus segítségével idén is sikerült egy hasonlót tető alá hozni. A jó hangulatú borkóstolón, amelyen egy öt tételes sort mutattak be, a sepsiszentgyörgyi Borvilági zenekar is nagyon hangulatos koncertet adott. Bor és zene, Hamvas Béla és Ady Endre, fehér abrosz és gyertyafény – laza kezdés, finom körítéssel.

DráMÁra fel!