Elkészült az Osonó Színházműhely és az Andrei Mureșanu Színház koprodukciója

Elkészült az Osonó Színházműhely és az Andrei Mureșanu Színház koprodukciója

Székely Csaba Bányavakság című művét Catinca Drăgănescu állította színpadra. A bemutatóra február 28-án, vasárnap este, illetve 29-én, hétfő este 7 órakor került sor az Andrei Mureșanu Színház Arta termében. A bemutatón jelen volt a szerző is, aki pozitívan értékelte a két társulat közös alkotását.

Az Osonó Színházműhely már hozott létre előadást thaiföldi, marokkói, budapesti és olaszországi színházakkal közösen, de első alkalom, hogy egy sepsiszentgyörgyi társulattal készít koprodukciót.

A marosvásárhelyi szerző trilógiájának második része, a Bányavakság egy keserű komédia a székelyföldi település, a név nélküli falu közösségének vakságáról. A szereplők a szétesés utolsó lépcsőfokán léteznek, ahol már az emberek elveszítik az identitásukat és emberségüket. A túlélésért való küzdelem működteti őket, ezért úgy élnek, mint valami vakok. Megvakította őket az interetnikus vakság, és nem látják, hogy apránként elhal, felszámolódik az egész falu.

A rendezőnő munkatársai: Fazakas Misi rendezői asszisztens, Wegroszta László díszlettervező, Ivácson László koreográfus és Csibi Szabolcs zenész. Szereplők: Virgil Aioanei, Elena Popa, Sebastian Marina, Claudia Ardelean, Ion Fiscuteanu JR., Mucha Oszkár, Benyhe Bernát, Daragics Bernadette, Fekete Kata, Gyergyai Bea, Péter Izolda. Az Osonó Színházműhely főtámogatója a magyarországi Tiszta Formák Alapítvány.