Elkészült Az igazság gyertyái című előadás plakátja

Elkészült Az igazság gyertyái című előadás plakátja

Amint arról az Emma életének értelme című produkció bemutatója előtt értesülhettek, új és különleges projektet indított az idei évad kezdetén a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata. Egy olyan együttműködési folyamatot Csóka Szilárd Zsolt marosvásárhelyi képzőművésszel, amelynek keretében a festőművész készíti el az idei évad során bemutatandó előadások plakátjainak alapjául szolgáló festményeket. A sorozathoz tartozó első alkotást az Emma életének értelme című produkció plakátjaként ismerhette meg a közönség.

És immár elkészült a sorozat második darabja is: a Peculiar Community című olajfestmény Az igazság gyertyái című, Székely Csaba által írt darabból készült, Sebestyén Aba rendezte előadás plakátjának alapját – és a produkció szerves részét – képezi, így a soron következő előadások időtartama alatt ezt a művet is kiállítja a társulat a színház előcsarnokában.

Csóka Szilárd Zsolt fiatal marosvásárhelyi képzőművész tanulmányait szülővárosában kezdte. A középiskolai képzés befejezése után (2008) Kolozsváron folytatta egyetemi tanulmányait, Erasmus-ösztöndíjasként fél évig tartó spanyolországi tanulmányúton vett részt. Az egyetem alapképzésének (2011) és mesterképzésének (2013) elvégzése után a portréfestészet vásznon alakuló és az artikulálódó tér viszonyával kezdett foglalkozni. Számos művésztelep résztvevője, amelyek keretében a táj, az ember, a tér és az idő – és persze az alkotófolyamat – tradicionális, lokális és kortárs technológiák, médiumok által áthatott globális viszonyait vizsgálta. Így jutott el az említett témák mellett a tényszerűen és objektíven megragadható valóságtól a valóság problémájához. Úgy véli, hogy a festészet, a maga sajátos művészeti eszközeivel, képes reflektálni a technológia által uralt társadalmunkra, a szerves emberi test és a digitális eszközök generálta képek reprezentációira, a kiüresedett, meghasonult, önmagától elidegenedett emberiségre. Alkotói periódusai különböző állomásain folyamatosan tartott egyéni kiállításokat, illetve csoportos és tematikus tárlatokon is részt vett.

A Tompa Miklós Társulat Az igazság gyertyái című produkciójának ősbemutatójára november 15-én, szerdán 19:00 órakor kerül sor a színház Nagytermében.

November. 15., szerda, 19:00 óra (ősbemutató), november 29., szerda 19:00 óra, Nagyterem. Az előadást 12 éven felülieknek ajánlott.

Jegyvásárlás a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház nagytermi jegypénztárában (nyitvatartás hétköznapokon 9 és 19 óra között, telefonszám: 0365.806-865), a helyszínen előadás előtt egy órával, valamint a Biletmaster oldalán lehetséges.

A Tompa Miklós Társulat sajtóirodája