Elismert színházi alkotók és ígéretes tehetségek a HolnapUtán Fesztiválon

Elismert színházi alkotók és ígéretes tehetségek a HolnapUtán Fesztiválon

Négy nap, hat színházi előadás, workshop, kiállítás és koncertek várják mindazon érdeklődőket, akik április 6-9. között ellátogatnak a nagyváradi Szigligeti Színház által szervezett HolnapUtán Fesztivál ötödik kiadására. Az összművészeti fesztivál idei kínálatában a térség legfontosabb színházi műhelyeinek darabjai kaptak helyet, a szervezők pedig minden eddiginél nagyobb teret biztosítanak pályakezdő fiatalok bemutatkozásának.

A fesztivál április 6-án, 17 órától az Árkádia Színpadon a Kolozsvári Állami Magyar Színház Homemade című előadásával nyit. A féléves kutatói és alkotói folyamaton alapuló produkció középpontjában a generációk közötti, különösképpen a szülő-gyermek viszony áll. Április 6-án, 20 órától a Szigligeti Színház nagytermében a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház A néző élete és halála felszínes és ártatlan történetekben elmesélve című előadását láthatja a nagyérdemű. A teljes temesvári társulatot felvonultató nagyszabású, gazdag látvány- és hangzásvilágú előadás alkotók és nézők viszonyát tematizálja, és ennek különböző vetületeiről beszél az UNITER-díjas, nemzetközileg elismert rendezőre, Radu Afrimra jellemző ironikus hangvételben.

A néző élete és halála –  A Temesvári Csiky Gergely Színház előadása

A fesztivál második napján, április 7-én a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, valamint a budapesti Színház- és Filmművészeti egyetem hallgatói mutatkoznak be. A marosvásárhelyiek 16 órától vendégszerepelnek az Árkádia Színpadon Kiadjamagát című improvizációkon alapuló előadásukkal, a Budapestről érkező harmadéves színészhallgatók pedig George&Cole című zenés színházi show-jukkal lépnek fel a Szigligeti Színház nagytermében. A 19 órától kezdődő előadásban George Gershwin és Cole Porter zeneszerzők életművét dolgozzák fel játékos formában, Selmeczi György vezénylésével.

George&Cole– A budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak előadása

Április 8-án a Szigligeti Társulat Trónok arca casting című előadását tűzi műsorára a HolnapUtán Fesztivál, amelynek zárónapján, április 9-én 17 órától a HolnapUtán Projekt bemutatójára, valamint 19 órától a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Úrhatnám polgár című előadására is sor kerül.

A HolnapUtán Projekt tizennégy Kárpát-medencei színész és rendező szakos hallgató számára ad lehetőséget a szakmai találkozásra. A fesztivál ideje alatt a résztvevők nagyváradi illetőségű fiatal szerzők műveiből készítenek performanszot, amelyet a fesztivál zárónapján láthat a közönség a Szigligeti Stúdióban. A kiegészítő programok között helyet kapott Németh László grafikus plakátkiállítása (április 8-án, 17 órától a Szigligeti Stúdióban), a Pink Mojos and The Fuckfaces budapesti színészzenekar koncertje (április 7-én 22 órától a Szigligeti Stúdióban), valamint a Szigligeti Társulat zenekarának április 8-án, 21:30-tól kezdődő stúdiókoncertje is.

Újdonság, hogy a HolnapUtán Fesztivál programját a FestivApp telefonos applikáción is nyomon követhetik az okostelefonokkal rendelkező érdeklődők.

A kiegészítő programokra a belépés díjtalan. A három nagytermi produkcióra kedvezményes, 40 lejes áron válthatók Fesztiválbérletek, jegyek ugyanakkor a színház jegypénztárában (nyitva hétfőtől péntekig 14-19 óra között, illetve egy órával a hétvégi előadások előtt), valamint online, a www.biletmaster.ro oldalon kaphatók.