Elhunyt Winterfeld Sándor díszlettervező

Elhunyt Winterfeld Sándor díszlettervező

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház mély megrendüléssel értesült arról, hogy Winterfeld Sándor nyugalmazott díszlettervező 2019. július 16-án, 86 éves korában Nagyszebenben elhunyt.

Winterfeld Sándor 1933-ban született Kolozsvárott, pályafutását díszletfestőként kezdte. 1954-ben művészeti középiskolába felvételizett, majd, annak elvégzése után, a bukaresti Nicolae Grigorescu Képzőművészeti Intézetben szerzett diplomát.

Harminc évig volt a temesvári magyar színház munkatársa, de dolgozott a Temesvári Nemzeti Színház és a temesvári Állami Német Színház produkcióiban is. A temesvári közönség előtt az 1960 decemberében bemutatott Lopes de Vega: A kertész kutyája című előadás díszletével mutatkozott be.

1961 és 1996 között – előbb főállású díszlettervezőként, majd közreműködőként – a temesvári Állami Magyar Színház közel száz előadásának játékterét és látványvilágát álmodta meg és állította színpadra a gyakorlott mester kezének biztonságával. Életműve végigkíséri a temesvári Állami Magyar Színház rendszerváltás előtti korszakának jó részét.

Játékterei a számos produkció ellenére, a rendelkezésre álló lehetőségek kiaknázásával a folytonos megújulás és a funkcionalitás jegyében születtek. Csak néhány cím az ő kéznyomát viselő előadásokból: Kispolgárok (1962), Éjjeli menedékhely (1963), A revizor (1966), Sári bíró (1968), A gondnok (1969), Kutyavásár (1974), Tündérlaki lányok (1976), amelyekben együtt dolgozott a színház valamennyi neves alakjával: Taub Jánossal, Cseresnyés Gyulával, Sinka Károllyal.

Nyugdíjba vonulása után a festészetnek szentelte mindennapjait.

2010-ben Pro Cultura Timisiensis „senior” díjjal jutalmazta a Temes megyei önkormányzat.

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház közössége osztozik a hozzátartozói gyászában.

fotó: Nyugati Jelen