Elhunyt Nagy Alfréd

Elhunyt Nagy Alfréd

Hosszú éveken át tartó betegsége végén március 23-án, hétfőn reggel végső búcsút vett tőlünk Nagy Alfréd kollégánk. Frédi meghatározó művésze volt a Tamási Áron Színháznak, nemcsak emlékezetes alakítások hosszú sora fűzödik a nevéhez, hanem fontos közösségépítő szerepet is játszott a társulatban.

1977-ben Gyergyószentmiklóson született, 1995-ben szülővárosában érettségizett, majd két évig tagja volt a Figura Stúdió Színház társulatának. 1997-2001 között végezte el a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem színész szakát, utána Sepsiszentgyörgyre szerződött. A 2001/2002-es évadban készült Az ember tragédiájától mindmáig folyamatosan játszott, húsz éves pályafutása során valamennyi fontosabb sepsiszentgyörgyi előadásban szerepet vállalt, művészi alázatával, elkötelezettségével, színészi és emberi hitelességével a közönség szeretetét és a szakma elismerését egyaránt kivívta.

Volt Kömény Móka A csodában, Romeo a Romeo és Júliában, Második az Ilja prófétában, Jim a Partok, szirtek, hullámokban, Kupás Tódor a Boldog nyárfalevélben, Rodrigo az Othelloban, Mi Csü a Jóembert keresünkben, Benjamin Braddock a Diploma utánban, Csongor a Csongor és Tündében, Bill a Csendestársban, George a George és Lennieben, Trepljov a Sirályban, Figaro a Figaro házasságában, Demetrius a Szentivánéji álomban, Clitandre a Mizantrópban, Protaszov A nap fiaiban, Lorenzo A velencei kalmárban, Hap az Ezredik éjszakában, Sik az Egy nyári napban, Lvov az Ivanovban, Tretén a Tesztoszteronban, Valére a Fösvényben, Rosencrantz a Hamletben, Ragueneau a Cyrano de Bergeracban, Hugó a Liliomban… Tovább is lehetne sorolni. Kisebb-nagyobb filmes alakításai is emlékezetesek.

Színház iránti szeretete átsugárzott szerepein, egyénisége valamennyi alakítását emlékezetessé tette. A legkisebb szerepében is képes volt meglepni a nézőket, nyitottságának, őszinteségének, humorának köszönhetően pedig kollégái körében is igen népszerű volt. Mindenről határozott véleménye volt, olykor kritizált is, de sosem bántó szándékkal tette. Nem véletlenül nyerte el 2014-ben a Kaszás Attila-díjat, mellyel pályatársaik titkos szavazatai alapján olyan színészeket jutalmaznak, akik kiemelkedő művészi teljesítményük mellett fontos közösségépítő szerepet is vállalnak a színházukban. A szentgyörgyi társulat egyik jellegzetes arca volt, neki is köszönhető, hogy a Tamási Áron Színháznak sikerült elérnie jelenlegi elismertségét.

Ott volt minden rendezvényen amit a színház szervezett, lelkesen bekapcsolódott mindenfajta tevékenységbe, mely a közös ügyet szolgálta. Ő volt a mindenkori szolgálatos főszakácsa a társulatnak, rádióműsort szerkesztett, zenészként is közreműködött több előadásban. Alapító tagja és egyik mozgatórugója volt a színház művészeiből álló Tesztoszteron Színészzenekarnak.

Túl korán ment el, még sok feladat várt volna rá színházunkban. Mindnyájunk lelkében hatalmas űr maradt utána, emlékét megőrizzük, művészi alázata, elkötelezettsége példaértékű marad számunkra.

A Tamási Áron Színház társulata

Későbbi időpontban búcsúzunk Nagy Alfrédtól

Értesítjük mindazokat, akik ismerték, tisztelték, szerették Nagy Alfréd színművészt, és szerették volna elkísérni őt utolsó útjára, hogy a koronavírus járvány terjedésének megakadályozása érdekében hozott intézkedések miatt a temetés szűk családi körben, mindössze nyolc ember jelenlétében fog lezajlani holnap, szerdán délután 15 órától a sepsiszentkirályi unitárius temetőben. A színház nagyra becsült művészei sorában őt is megillette volna a Tamási Áron Színház előcsarnokában felállított ravatal és a kollégák díszőrsége, a jelenlegi helyzetben azonban erre sincs lehetőség.

 

Azonban úgy döntöttünk, hogy egy későbbi időpontban, miután véget ér a járvány, és újra lehetőségünk lesz személyesen is találkozni egymással, szervezünk majd egy Frédihez méltó megemlékezést a sírjánál, ahová mindenkit szeretettel várunk.

 

Addig is, holnap este 20 órától a Tamási Áron Színház Facebook oldalán a Bocsárdi László által rendezett Romeo és Júlia című előadásunkkal tisztelgünk kollégánk emléke előtt. Mint bizonyára sokan emlékeznek rá, a 2002-ben bemutatott előadásban Romeo szerepét játszotta Nagy Alfréd. Az eredeti darab ötödik felvonásában Romeo így búcsúzik az élettől: „Örök alkum az uzsorás Halállal. / Jöjj, zord kisérő, szörnyű kalauz! / Kétségbeesett révész te, s verd a szirthez / Viharba fáradt, hányatott dereglyém.”

 

Nagy Alfréd hányatott dereglyéje most már megpihent.

Pihenése legyen csendes, emléke áldott.