Elhunyt Mátray László-Gyula színművész

Elhunyt Mátray László-Gyula színművész

Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy 2023. november 27-én, 80 éves korában elhunyt a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház egykori tagja, az oly sokak számára meghatározó Thália Diákszínpad vezetője, Mátray László-Gyula színművész.

A Nagyváradon született és nevelkedett Mátray László-Gyula 1967-ben végzett a marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színművészeti Főiskolán, és még abban az évben Temesvárra szerződött, ahol a kezdetektől tevékenyen bekapcsolódott a város kulturális és művészeti életébe.

Sokoldalú tehetsége, műveltsége és pedagógiai érzékenysége tette őt a város meghatározó alakjává, aligha volt elképzelhető olyan, a helyi magyar közösséget és ifjúságot célzó kezdeményezés, melynek ne lett volna szervezője vagy résztvevője.

Mindennapos színházi elfoglaltságai mellett, melyről megannyi felejthetetlen alakítás, finom érzékkel összeállított irodalmi műsor és rendezés tanúskodik, közel negyed évszázadig (1972-1995) vezette a város amatőr diákszínjátszó társulatát, a Diákház Thália csoportját.

Saját és álnéven is jelentetett meg publicisztikai és irodalmi szövegeket, ugyanakkor hosszú évtizedekig dolgozott a Temesvári Rádió magyar adásának munkatársaként, irodalmi műsorainak közreműködőjeként.

Színészi kvalitásait, sokoldalú tehetségét és alakításainak hitelességét olyan előadások bizonyítják, mint a Daniel Keyes: Virágot Algernonnak (1981) című előadásban Charlie Gordon, Ionel Hristos: Egyetlen élet (1980) című drámájában Iulián, Sztratiev: Az autóbusz (1983) című szatirikus vígjátékában a Virtuóz megformálása vagy Viorel Cacoveanu: A tanúk is vádlottak (1984) című, általa rendezett előadásban az Ügyvéd alakítása.

Mindenki Laci bácsija nyugdíjba vonulását követően is cselekvő szereplője maradt a temesvári kulturális életnek, havi rendszerességgel szervezte meg a józsefvárosi Kafka Kávéházban Baráti Beszélgetések elnevezésű kötetlen pódiumestjeit, melyre a közösség neves képviselőit hívta meg. Később, élve az internet és a közösségi média nyújtotta lehetőségekkel, élete utolsó néhány évében online közölt irodalmi, oktatói és előadói tartalmakat.

A szeretett kolléga, a Kovács György-díjas alkotó és közéleti személyiség búcsúztatásáról a későbbiekben nyújtunk tájékoztatást.

Nyugodj békében, Laci bácsi!