Elhunyt Krizsovánszky Szidónia

Elhunyt Krizsovánszky Szidónia

Krizsovánszky Szidónia színművésznő, társulatunk tagja életének hetvenegyedik évében eltávozott közülünk. A Tamási Áron Színház őszinte részvétét fejezi ki a gyászoló családnak.

Krizsovánszky Szidónia Kisiklódon született, majd a marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színművészeti Intézetben végzett 1965-ben. 1965-től a Szatmárnémeti Északi Színházhoz került, majd 1970-től a Tamási Áron Színház tagja lett.
Tragédiákban és vígjátékokban, hagyományos és újszerű drámai művekben egyaránt sikerrel játszott. A hetvenes években gyakran szerepelt a Bukaresti Rádió magyar nyelvű adásaiban. Számos neves rendezővel dolgozott együtt és olyan szerepek megformálásai kötődnek a nevéhez, mint Phoebe az Ahogy tetszikből (r. Tompa Miklós), Heavenly Finlay Az ifjúság édes madarából (r. Bán Ernő), Amazontermészetű Márta a A helység kalapácsából (r. Cseresnyés Gyula), A polgármester felesége Az öreg hölgy látogatásából (r. Seprődi Kiss Attila), Mrs. Dudgeon Az ördög cimborájaból (r. Völgyesi András), Hippolyta a Szentivánéji álomból (r. Kovács Levente), Fjokla Ivanovna a Háztűznézőből (r. Barabás Olga), Gertrudisz a Bánk bánból (r. Völgyesi András), Éva a Káin és Ábelből (r. Völgyesi András), vagy Olga a Három nővérből (r. Balogh András, Kovács Levente), II. nagynéni az Yvonne, burgundi hercegnőből (r. Bocsárdi László), Kövesi néni az Akárkiből (r. Radu Afrim).
A Tamás Áron Színháznál töltött 44 év alatt három jelentős egyéni előadása is volt: Virág a végtelenben, Árva Betlen Kata és Fényleni éretted akartam. Az utóbbi évadok produkciói közül az Yvonne, burgundi hercegnő és Akárki című előadásokban láthattuk.