Elhunyt Horváth Károly zeneszerző

Elhunyt Horváth Károly zeneszerző

November 3.-án rövid szenvedés után, 65 éves korában elhunyt Horváth Károly zeneszerző, előadóművész.
A Nagyváradon született művész a bukaresti zeneakadémián végzett.
1975-től a bukaresti televízió magyar adásának állandó munkatársa. „Concorde” és „Táltos” néven megalapítja Erdély legelső és leghíresebb folk-együtteseit. Nevéhez fűződik az első Siculus könnyűzenei fesztivál, a Székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház, a székelyudvarhelyi Ünnepi Játékok létrehozása.
A sepsiszentgyörgyi színház zenei vezetőjeként (1975-1987) számos romániai magyar színház előadásaihoz ír színpadi zenét.
1987-ben áttelepül Magyarországra.
A Mákvirág folk-együttessel 1987- 1992 között több világturnén ( Nyugat Európa, Észak és Dél Amerika, Ausztrália) vesz részt.
1992-től Magyarország, Románia, a Vajdaság majd mindenik magyar színházában dolgozott, mint zeneszerző, mint hangszeres zenész. Zenét írt román, német előadásokhoz, magyar és román filmekhez.
2000-től a veszprémi Petőfi színház, majd a zalaegerszegi Hevesi Sándor színház zenei vezetője. a zalaegerszegi Griff bábszínház igazgatója. A székesfehérvári Királyi szertartás-játékok zeneszerzője, zenei vezetője.
Több mint 200 színpadi kísérőzene szerzője.
Önálló musicaljei közül a legsikeresebbek Horváth-Józsa-Tömöry: Síp a tökre, Horváth-Józsa: Leányrablás, Horváth-Bereményi: Laura, Horváth-Tömöry: Nőpápa.
Több nemzetközi fesztivál díjazottja. 2008-ban elnyerte a Magyar kritikusok díját a Finito c. előadás zenéjéért.
Temetéséről később intézkednek.