Elhunyt Dobos Imre

Elhunyt Dobos Imre

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy életének 84. évében Dobos Imre a Szigligeti Társulat Életműdíjas színművésze tegnap, június 28-án elhunyt.

            Marosvásárhelyi születésű színművészünk 1966-ban diplomázott a Szentgyörgyi István Színművészeti Intézet színész szakán. 1988 óta volt a Szigligeti Társulat tagja, azt megelőzően a sepsiszentgyörgyi színházban játszott. Több mint három évtizedet felölelő nagyváradi pályafutása során sok egyéb közt volt Sörmester Vaclac Havel Audenciájában, Burgio Antonio Háy Gyula Mohácsában, Dr. Szekeres Márai Sándor A kaland című művében, Bönge Szabó Magda Az a szép fényes nap című drámájában, Kiss Ödön Molnár Ferenc A cukrásznéjában, Nicollo Matei Vișniec Bohóc kerestetik című művében és Vladimir Samuel Beckett Godot-ra várva tragikomédiájában. Színészi munkássága számos kitüntetéssel járt: 1992-ben a IV. Határon Túli Magyar Színházak Fesztiválján, Kisvárdán a Legjobb férfi epizódalakítás díját neki ítélték Burgio Antonio szerepéért, 1999-ben a Rövid Dráma Fesztivál legjobb férfialakítás díját kapta meg Schwidel József (Varga Gábor: Tábornokok) szerepéért és 2001-ben a XIII. Határon Túli Magyar Színházak Fesztiválján, Kisvárdán különdíjban részesült. Alakításait többször ismerték el a Szigligeti Társulat Nívódíjával pontosan a 2005, 2013 és 2014-es években, az EMKE Kovács György-díjával 2005-ben, a Nagyváradi Polgármesteri hivatal Kiválósági díjával 2006-ban, Magyar Kultúráért Életműdíjjal 2016-ban és Varga Vilmos-díjjal is kitüntették 2017-ben. 2020-ban átvehette a Szigligeti Színház Életműdíját. A váradi közönség 2022-ben Az öreg hölgy látogatása című tragikus komédiában láthatta utoljára.

            Mindenki Cibi bácsija színházunk pótolhatatlan, oszlopos tagja volt, akinek időskorban is lankadatlan fiatalos energiája, lelkesedése és szakmai odaadása mindannyiunk számára inspirációként szolgált. Emlékért örökre megőrizzük!

Végső búcsút a Szigligeti Színház előcsarnokában felállított ravatalánál vehet tőle minden kedves kolléga és néző július 2-án, kedden 10 órakor. A temetési szertartásra ugyanaznap 12 órától kerül sor a nagyváradi Rulikowski temető Steinberger-kápolnájában.

a Szigligeti Színház Társulata