Élet- ritmusra bemutató a Tomcsa Sándor Sínházban

Élet- ritmusra bemutató a Tomcsa Sándor Sínházban

A 2023/2024-es évad utolsó produkciójának bemutatójára készül a Tomcsa sándor Színház. A Cédric Chapuis Élet-ritmusra című monodrámáját Márkó Eszter rendezésében és Esti Norbert előadásában láthatja a székelyudvarhelyi közönség.

Márkó Eszter elmondta, hogy hét évvel ezelőtt Esti Norberttel egyszerre érkeztek ehhez a színházhoz, azóta a színész minden általa rendezett előadásban szerepelt, ezért jól értik egymás nyelvét. A kortárs író, aki maga is színész, sőt dobos is, önmagának írta ezt a darabot. A főszereplő, aki a közvélekedés szerint egy autista gyerek, rendkívül jó ritmusérzékkel megáldott személy, egész élete a ritmusra épül. „Ezért is gondoltuk, hogy egy kifejezetten Esti Norbertre illő műről van szó, hisz neki is nagyszerű ritmusérzéke van, aki dobolni is tud.” – mondta a rendező, aki szerint a mű egyfajta érzékenyítés is a társadalom felé, hisz feltevődnek a kérdések: mi a normális, mit jelent a másság, hogyan fogadja a világ ezt a másságot, és hogyan lehet elfogadni azt?

Bodor András díszlettervező, aki szakmáját Hollandiában sajátította el, régóta dolgozik a rendezővel, ezúttal vásznakat használ díszletelemként. Ez neki is egy tanulófolyamat, hisz most először dolgozik ilyen anyaggal. Cserey Csaba, Románia egyik legismertebb dobművésze segítőként érkezett ebbe a próbafolyamatba. A gyergyószentmiklósi születésű művész sokat adott hozzá a felkészülés színvonalához azáltal, hogy kiegészítette, illetve alátámasztotta szakmai tudásunkat – mondta a rendező.

Nagy Pál színházigazgató elmondta, hogy a vezetőség részéről állandó az igény és bátorítás a színészek felé, hogy egyéni előadásokat vállaljanak, ami egy nagyszerű lehetőség képességeik, tehetségük megmutatására. Ezekben az esetekben mindig ők választanak darabot és rendezőt.

Esti Norbert bevallása szerint: bár sokan azt vallják, hogy egy egyéni produkció szakmai érettséget és bátorságot feltételez, ebbe ő nem gondolt bele, ezért nem tántorította el őt a feladattól, de amikor időközben találkozott az első nehézségekkel, akkor ébredt rá, hogy ez mekkora kihívás. „A rendező kiválasztása nem volt nehéz feladat, hiszen Eszterről tudtam, hogy ha egy produkcióban zene van, attól ő nem ijed meg, és ő volt az egyetlen rendező, akire ilyen szinten rá mertem bízni magam.” A darabválasztásról továbbá elmondta, hogy egy számára nagyon izgalmas műről van szó, amelyet fontosnak érzett megmutatni a közönségnek, viszont mivel dobolni tudást igényel, ezért nagyon leszűkíti a lehetőségeket, ami a színészeket illeti. „Egy elvarázsolt, ugyanakkor zseniális figurát kell alakítanom, aki mindent szó szerint értelmez, és a valósághoz való egyetlen kapcsolódási pontot a ritmus jelenti számára.

Az előadást május 29-én, szerdán 19 órától mutatjuk be, amely most csak egy ízelítőt ad a nézőknek, mivel júniusban is játsszuk majd, és a jövő évad kínálatában is szerepelni fog. 12 éves kortól ajánlott, hiszen egy kamasz fiú életét, vívódásait mutatja be.

Az igazgató továbbá kiemelte, hogy tekintettel a 25., ünnepi évadra, az évadzárót egy mindenki számára nyitott rendezvényként szervezi a színház, amely újra lehetőséget nyit a kötetlen együttlétre, játékra és beszélgetésekre. Június 28-án, pénteken tehát közösségi teret rendezünk be a városi park színház felőli részében.