ÉJJELI MENEDÉKHELY premier a Csíki Játékszínben

ÉJJELI MENEDÉKHELY premier a Csíki Játékszínben

Victor Ioan Frunză ötödik alkalommal rendez Csíkszeredában. Gorkij 1902-ben írt drámája Éjjeli menedékhely címmel vált közismertté magyar nyelvterületen, noha a mű eredeti címe: A mélyben. Szereplői megfeneklett sorsú, a társadalom peremére szorult emberek, akik Kosztiljov menhelyében kilátástalan társbérletben tengődnek, összezárva. Egy furcsa vándor érkezik közéjük, Luka. Az élet értelmét elveszettnek látó lakókkal ellentétben ő az emberi értékek tagadhatatlanságát vallja és sorstársai számára képes megcsillantani a reményt, mely mégis pusztító illúziónak bizonyul.

A csíkszeredai bemutató napján indul el a rendező új hivatalos weboldala a www.victorioanfrunza.com címen. A rendező korábbi évadokban Maeteerlinck A kék madár (2008), Molnár Ferenc Liliom (2009), Tasnádi István Finito (2011), Örkény István Tóték (2012) műveit vitte színre Csíkszeredában. A budapesti Nemzeti Színházban, a budapesti Kamaraszínházban, az Újszínházban, a Szolnoki Szigligeti Színházban, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatánál, a Temesvári Csiky Gergely Színházban, a Kolozsvári Állami Magyar Színházban, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházban, a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színházban és a marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színművészeti Akadémián mutatták be korábban magyar nyelvű rendezéseit. Magyar nyelvű alkotásaiért járó harminckét szakmai díj közül legfontosabbnak a magyar nyelvterület legjobb előadásáért a gödöllői Stúdió- és Alternatív Színházak Fesztiválján odaítélt elismerést tartja. Több mint kétszáz színrevitel áll mögötte, folyamatosan rendez francia, német, jiddis és román nyelven, alkotásait ötvenegy hazai és külföldi szakmai díjjal jutalmazták. A Máltai Lovegrend tagja és a Románia Csillaga Érdemrend lovagja.

A majdnem teljes társulatot felvonultató produkció díszlet-jelmeztervezője, Adriana Grand látványterveit többek között Prágában, Pozsonyban, Budapesten, Kolozsváron, Bukarestben, Temesvárott született színházi produkciókban láthatta a közönség, 23 hazai és nemzetközi díj tulajdonosa. Andrei Șerban, Cătălina Buzoianu, Victor Ioan Frunză, Sanda Manu, Parászka Miklós, Tompa Gábor rendezők előadásaihoz is tervezett díszletet és jelmezeket.

A bemutató előadásra február 27-én, 19 órai kezdettel kerül sor.