Éjjeli menedékhely előadások a Csíki Játékszínben

Éjjeli menedékhely előadások a Csíki Játékszínben

A Csíki Játékszín március 18-án, szerdán 18 órától játssza Makszim Gorkij Éjjeli menedékhely című drámáját Victor Ioan Frunză rendezésében. Az előadásra érvényes a  Sganarelle bérlet és a János vitéz bérlet. A fennmaradó helyek függvényében bérletes előadásainkra is válthatók jegyek. Helyfoglalás a  0266 – 314 472-es vagy a 0751 – 039 026-es telefonszámokon lehetséges.

Kosztándi Zsolt és Fülöp Zoltán
Fotó: Sándor Levente

Gorkij 1902-ben írt drámája Éjjeli menedékhely címmel vált közismertté magyar nyelvterületen, noha a mű eredeti címe: A mélyben. Szereplői megfeneklett sorsú, a társadalom peremére szorult emberek, akik Kosztiljov menhelyében kilátástalan társbérletben tengődnek, összezárva. Egy furcsa vándor érkezik közéjük, Luka. Az élet értelmét elveszettnek látó lakókkal ellentétben ő az emberi értékek tagadhatatlanságát vallja és sorstársai számára képes megcsillantani a reményt, mely mégis pusztító illúziónak bizonyul.

A rendező korábbi évadokban Maeteerlinck A kék madár (2008), Molnár Ferenc Liliom (2009), Tasnádi István Finito (2011), Örkény István Tóték (2012) műveit vitte színre Csíkszeredában. A budapesti Nemzeti Színházban, a budapesti Kamaraszínházban, az Újszínházban, a Szolnoki Szigligeti Színházban, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatánál, a Temesvári Csiky Gergely Színházban, a Kolozsvári Állami Magyar Színházban, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházban, a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színházban és a marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színművészeti Akadémián mutatták be korábban magyar nyelvű rendezéseit. Magyar nyelvű alkotásaiért járó harminckét szakmai díj közül legfontosabbnak a magyar nyelvterület legjobb előadásáért a gödöllői Stúdió- és Alternatív Színházak Fesztiválján odaítélt elismerést tartja. Több mint kétszáz színrevitel áll mögötte, folyamatosan rendez francia, német, jiddis és román nyelven, alkotásait ötvenegy hazai és külföldi szakmai díjjal jutalmazták. A Máltai Lovegrend tagja és a Románia Csillaga Érdemrend lovagja.

A majdnem teljes társulatot felvonultató produkció díszlet-jelmeztervezője, Adriana Grand látványterveit többek között Prágában, Pozsonyban, Budapesten, Kolozsváron, Bukarestben, Temesvárott született színházi produkciókban láthatta a közönség, 23 hazai és nemzetközi díj tulajdonosa. Andrei Șerban, Cătălina Buzoianu, Victor Ioan Frunză, Sanda Manu, Parászka Miklós, Tompa Gábor rendezők előadásaihoz is tervezett díszletet és jelmezeket.

MAKSZIM GORKIJ

ÉJJELI MENEDÉKHELY

dráma két részben

szereposztás a szerző által megjelölt sorrendben:

Mihail Ivanovics Kosztiljov, a menedékhely tulajdonosa: KERESZTES SZABOLCS

Vaszilisza Karpovna, a felesége: SZABÓ ENIKŐ

Natasa, Vaszilisza húga: BOKOR ANDREA/ CZIKÓ JULIÁNNA

Medvegyev, a nagybátyjuk, rendőr: GIACOMELLO ROBERTO

Vászka Pepel, csibész: PUSKÁS LÁSZLÓ

Klescs, Andrej Mitrics, lakatos: VASS CSABA

Anna, a felesége: FEKETE BERNADETTA

Násztya, egy álmodozó lány: DÁLNOKY CSILLA

Kvasnya, özvegy kereskedőnő: BARTALIS GABRIELLA

Bubnov, sapkakészítő: KOSZTÁNDI ZSOLT

Báró, képzelt nemes: BENDE SÁNDOR

Szatyin, bűnöző, mezei filozófus: KOZMA ATTILA

Színész, színész: VERESS ALBERT

Luka, csavargó: FÜLÖP ZOLTÁN

Golyvás, rakodómunkás: PAP TIBOR

Tatár, rakodómunkás: BILIBÓK ATTILA

fordította: MORCSÁNYI GÉZA

dramaturg, rendezőasszisztens: BUDAHÁZI ATTILA

díszlet-jelmeztervező: ADRIANA GRAND

rendező: VICTOR IOAN FRUNZĂ

Bemutató előadás: 2015. február 27., 19 óra, Bánk bán bérlet

 

Játékidő: 2 óra 10 perc. A produkció megtekintését 14 éven felülieknek ajánljuk. Az előadás az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával jött létre.