Egy őrült naplója – a Spectrum Színház legújabb bemutatója

Egy őrült naplója – a Spectrum Színház legújabb bemutatója

Gogol Egy őrült naplója című elbeszélése alapján készülő előadás premierjére a Színházi Forgatagban kerül sor. Az orosz klasszikus művében az irodai hivatalnok, Popriscsin sorsán keresztül szembesülhetünk azzal, milyen is, amikor az emberi elme megbomlik.

Gogol az orosz irodalom klasszikusa, az orosz széppróza és drámairodalom egyik legnagyobb hatású alakja. Az Egy őrült naplója egy kishivatalnok tudathasadásos állapotának mesteri ábrázolása. Hőse, Popriscsin a „normális” világból kilépve a betegségbe, a téveszmék fantázia szülte birodalmába menekül, ahol összekeveredik képzelt és való. Az orosz klasszikus művében nüánsznyi részletekként, fokozatosan mutatja be, hogyan bomlik meg egy hivatalnok elméje, ha semmibe veszik.

Gogol szövegét, Makai Imre fordításában, monodrámaként viszi színre B. Fülöp Erzsébet, aki egykori diákjával dolgozik újra együtt, a megbomlott elméjű Propriscsin szerepét ugyanis Kovács Károly, a Spectrum Színház fiatal színésze játssza.

„A szerzői szándék volt egy vezérfonal számunkra, amit Gogol gondolt ezekről a kishivatalnokokról. Az a fajta részvét, hogy mennyire a világba vagyunk vettetve, és ha a főnökeink nem kíméletesek velünk, akkor, íme, mi lesz belőle. Ezt a fajta részvétet szerettem volna rendezőileg megfejteni, s végigkövettetni a színészi játékon. Hogy mitől bomlik meg egy elme, mitől nem tud történéseket feldolgozni? Ez a fajta pszichológiai munka volt a kihívás” – fogalmazott B. Fülöp Erzsébet rendező.

Kovács Károly színművész azt mondja, Propriscsin megformálásában az volt a fontos, hogy ne legyen ez az őrült sablonos. „Nem akarunk olyan őrültet csinálni, ahogy az emberek elképzelik, ahogy beskatulyázzák, hogy ez az őrült. Nem. Propriscsin egy ember, aki tulajdonképpen szabad.

Gogol művében Popriscsin sorsán keresztül szembesülhetünk alapvető kérdésekkel: Jelent-e számunkra valamit ma ez a történet? Van-e különbség a mindennapi valóságunk és az illúzió között? Összeegyeztethető-e a társadalmi kötöttségünk és a civil életterünk?  Van-e kiút a társadalmi megalázottságból? Mi az őrültség és mi a normalitás? Őrült-e a világ, vagy mi nem vagyunk normálisak?

Az előadást augusztus 27-én, csütörtökön 20 órától mutatják be a Spectrum Színházban, majd augusztus 28-án, pénteken megismétlik, ugyancsak 20 órától.

 

Rendezte:  B.Fülöp Erzsébet, előadja: Kovács Károly.

Koreográfia: Tőkés Imola, Zene: B. Szabó Zsolt

 

A helyek száma korlátozott, előzetes helyfoglalás a0744-301.875-ös telefonszámon.