Egy lócsiszár virágvasárnapja -  Sütő András drámáját mutatja be a Tompa Miklós Társulat

Egy lócsiszár virágvasárnapja – Sütő András drámáját mutatja be a Tompa Miklós Társulat

A reformáció 500. évfordulója alkalmából tűzi műsorra a 2017/2018-as évad első bérletes nagytermi bemutatójaként a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata Sütő András Egy lócsiszár virágvasárnapja című drámáját ( rendező: Sebestyén Aba).

Milyen esélye van az egyénnek a boldogulásra egy olyan rendszerben, ahol ad absurdum a törvény alkotói és őrei egyben a törvény és a jog lábbal tiprói? Hol húzódik a határ a termékeny, erőt adó hit és a bárgyú naivitás között? Milyen következményei lehetnek, ha vakon hiszünk igazságunk jogi úton való orvoslásában, és milyen végzetes, visszafordíthatatlan tragédiához vezethet utunk, ha elborult elmével, magunk próbálunk igazságot szolgáltatni önmagunknak? Igazolt lehet-e valaha az a helyzet, amikor a polgári engedetlenség, a lázadás nem csak egy lehetséges út igazságunk, jogaink, hitünk vissza-, illetve megszerzésében, hanem egyenesen erkölcsi kötelességünk?

Mit jelent ma számunkra Luther Márton mondata: „Itt állok, másként nem tehetek!”? – Teszik fel a kérdést az alkotók. Kolhaas Mihály és Nagelshmidt Karl vitája, ma is fájóan aktuális jogi és erkölcsi kérdéseket feszeget.

Kolhaas Mihály szerepében Bokor Barna lép színpadra. A szereposztás további tagjai: Gecse Ramóna, Kovács Botond, Szabó János-Szilárd, Simon Boglárka-Katalin, Ördög Miklós-Levente , Tollas Gábor, Gáspárik Attila, Csíki Szabolcs, Demeter Márk-Cristopher, Lajter Márkó-Ernesztó, Kádár L. Gellért, Korpos András, Galló Ernő, Meszesi Oszkár, Benő Kinga, Henn János, Takács Örs, Makra Lajos, Abai-Szabó Tamás, Kocsis Anna, Tóth Jess, Ruszuly Ervin, Ádám Kornél, Borsos Tamás, Czüvek Loránd, Pál Zoltán, András Gedeon, Scurtu Dávid. Zenekar: Makkai István, Badi Miklós, Darabont Örs, Kelemen Antal, Lokodi Rozália.

Rendező: SEBESTYÉN ABA; Díszlettervező: KUPÁS ANNA; Jelmeztervező: HOTYKAI EVELYN; Koreográfus: GYÖRFI CSABA; Zeneszerző: BOROS CSABA; Dramaturg: KERESZTES FRANCISKA; Rendezőasszisztens: FÜLÖP BEA.

A bemutatóra 2017. október 31-én, kedden 19.00 órától kerül sor a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Nagytermében. Érvényesek a Bernády György mecénás- és a Kemény János bemutatóbérletek.

A következő előadás időpontja 2017. november 2., csütörtök 15.00 óra. Érvényes minden típusú Szabadbérlet. (A Biletmasteren korábban megjelent időpont módosult. A megváltott jegyek visszaválthatóak. A Delly Ferenc bérlet egy későbbi dátumon lesz műsorra tűzve.)

Az előadás a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

Sütő András örököseinek az engedélyét a Hofra Kft. közvetítette.

14 éven felülieknek ajánlott előadás!

Az előadás román nyelvű feliratozással követhető.

Jegyek válthatók a Színház Kultúrpalotában működő jegyirodájában (hétköznap 12.00-17.30 óra között, telefon: 0372 951 251) és a Színházban működő jegypénztárban (hétköznap 9.00-15.00 óra között és előadás előtt egy órával, telefon: 0365 806 865) és online, a www.biletmaster.ro honlapon.

Naprakész információk a Színház honlapján: www.nemzetiszinhaz.ro és Facebook-oldalán: www.facebook.com/tompamiklos érhetőek el.