Egy kupac kufli a bábszínházi világnapra

Egy kupac kufli a bábszínházi világnapra

Idén is előadással ünnepli meg a bábszínházi világnapot a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának Brighella Bábtagozata, ugyanis 2016. március 21-én, délelőtt 10 órától a Dániel András: Egy kupac kufli című produkciójukat tűzi műsorra az Ács Alajos Játékszínben.

A Brighella Bábtagozat ezzel az előadással a 2015/16-os bábszínházi évadban is csatlakozik a Bábszínházi világnap – A magyar bábosok határtalan ünnepe című, határokon átívelő programsorozathoz, amely a Kárpát-medence bábos műhelyeinek programjait népszerűsíti.

A bábos produkció Dániel András (m. v.) magyarországi szerző kedves kis kufli-történeteit dolgozza fel, amelyeket Rumi László (m. v.) Blattner-díjas rendező alkalmazott bábszínpadra, az előadás zenéje pedig Nagy Anikó bábszínész nevéhez fűződik. A látványtervet a szerző készítette, aki egyébként grafikus. A játéktér kialakítása és a bábok kivitelezése Rumi Borbála, Zámori Eszter, Szűcs Zsolt munkája. Az Egy kupac kufli címet viselő eladás ügyelője Liegner Zsolt, szereplői Nagy Anikó és Nagy Tamás.

„A szerzőnek eddig három kufli-könyve jelent meg. Ezekből a történetekből választottunk ki néhányat, és elevenítettük meg a bábszínház eszközeivel” – fogalmazott az előadás kapcsán a rendező, aki szerint tulajdonképpen ősbemutatóról van szó, hiszen korábban még nem készült bábszínházi előadás a kuflikról.

Nem is kifli. Nem is kukac. Nem is bab, de nem is kavics. Kufli. Egy kufli sok mindenre hasonlít, és semmire sem. Pattog, mint egy gumilabda, pedig nem is az. Színes, mint egy nyalóka, pedig nem ehető. Van kicsi, van nagy. Van kövér és van sovány. Jönnek-mennek, sosem tudni, honnan hova… (Dániel András)

Az előadást az alkotók 4 éves kortól ajánlják, időtartama 45 perc.