Egy hét, és startol az idei Kollokvium a Figuránál

Egy hét, és startol az idei Kollokvium a Figuránál

14 város, 20 előadás, 4 nyelv, kisebbségek. Ezek a kulcsszavai az idei Nemzetiségi Színházi Kollokviumnak, amely október 11-20. között zajlik Gyergyószentmiklóson. Immár tizenharmadik alkalommal szervezi meg a Figura Stúdió Színház és Figura Társaság a röviden Kollokviumként ismert színházi fesztivált. A tíznapos rendezvényen az érdeklődőket színházi előadásokkal, kiállításokkal, filmvetítéssel, műhelymunkával, felolvasószínházzal, könyvbemutatóval és könyvvásárral várják a szervezők.

A fesztivál tizenharmadik kiadásának repertoárja a következő színházak előadásaiból tevődik össze:

Aradi Kamaraszínház, Bukaresti Állami Zsidó Színház, Figura Stúdió Színház (Gyergyószentmiklós), Kolozsvári Állami Magyar Színház (Kolozsvár), Marosvásárhelyi Nemzeti Színház – Tompa Miklós Társulat, Radu Stanca Színház – Német Tagozat (Szeben), Szatmárnémeti Északi Színház – Harag György Társulat, Szigligeti Színház (Nagyvárad), Tamási Áron Színház (Sepsiszentgyörgy), Temesvári Állami Német Színház, Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Tomcsa Sándor Színház (Székelyudvarhely), Udvartér Teátrum (Kézdivásárhely), Újvidéki Színház (Szerbia).

A zömében magyar és német nyelvű kőszínházak mellett több független színházi társulat is jelen lesz: meghívást kapott a bukaresti Giuvlipen roma színházi társulat, a marosvásárhelyi Yorick Stúdió és 3G Színház, de mozgásszínházi előadással a sepsiszentgyörgyi M Studio, valamint Cári Tibor színházi zeneszerző CT Project – Sculpting Sounds című koncertjével is szerepel a Kollokvium programjában.

A fesztivál ideje alatt egy rendhagyó színházi esemény – vacsoraszínházi előadás is megtekinthető lesz a Marosvásárhelyről érkező Magaskonyhaművészett nevű kezdeményezés jóvoltából.

A legnagyobb múltra visszatekintő erdélyi színházi fesztivál október 11-én veszi kezdetét, mely idén Románia Kormánya – Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala, a Románia Kultúra és Nemzeti Identitás Minisztériuma, az RMDSZ és a Communitas Alapítvány, a Bethlen Gábor Alap és a Nemzeti Kulturális Alap főtámogatásával jön létre, partnerségben a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központtal.

Bár a fesztivál fő helyszíne Gyergyószentmiklós, a sűrű programra való tekintettel a két másik Hargita megyei színház is teret biztosít egy-egy előadásnak. Az udvarhelyi Tomcsa Sándor Színház saját előadását mutatja be a székhelyén, a csíkszeredai Csíki Játékszín pedig az Aradi Kamaraszínház produkcióját látja vendégül. A rendezvény első eseménye az Udvarhelyen játszódó Kovács János meghal című előadás, ezt követi időrendben a fesztivál hivatalos megnyitója Gyergyószentmiklóson, valamint a házigazda Figura Stúdió Színház Három nővér című előadása.

Az előző kiadáshoz hasonlóan minden nap közönségtalálkozóra kerül sor az aznapi előadások után a YourLivingRoomban.

A színházi program mellett számos kísérőprogram várja az érdeklődőket. A Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtárban a Simándy József operaénekes születésének 100. évfordulójára szervezett kiállítást, kortárs drámákból készült felolvasószínházi előadásokat, illetve a Gyergyószentmiklóson visszatérő vendégnek számító Kele Fodor Ákos könyvbemutatóját ajánlják a szervezők. Nem marad el a filmvetítés sem: idén Reisz Gábor Rossz versek (2018) című nagyjátékfilmjét mutatják be a gyergyószentmiklósi közönségnek, ugyanakkor esténként koncertekkel várják a szórakozni vágyókat és zenekedvelőket.

További kiállítások lesznek megtekinthetők a Kollokvium ideje alatt a YourLivingRoomban Hodgyai István színházi plakátjaiból, valamint a Karancsi Sándor kiállító teremben Benedek Levente grafikus kollázsmunkáiból. A Karancsi Sándor teremben az alkotó négy napon keresztül bárki számára nyitott kollázskészítő műhelymunkát szervez.

Részletes program elérhető a fesztivál hivatalos honlapján: www.kollokvium2019.figura.ro .

A Kollokvium nagytermi előadásaira a jegyek 20 lejbe, a stúdiótermi, illetve nagyszínpadi stúdió előadásokra 25 lejbe kerülnek. A fesztiválbérlet ára 300 lej és a vacsoraszínházi előadás kivételével érvényes a programban szereplő valamennyi színházi előadásra. A vacsoraszínházi előadásra emelt árú jegyek válthatók kizárólag elővételben a K&K Bistroban (0755-309-280). A helyek száma korlátozott! A filmvetítésre és CT Project – Sculpting Sounds koncertre a belépő egységesen 10 lej. A kísérőprogramokra a belépés ingyenes!

Jegyek válthatók online a www.biletmaster.ro oldalon vagy a Figura Stúdió Színház jegypénztárában minden hétköznap 15 és 19 óra között, valamint előadások előtt fél órával. Információk és helyfoglalás a 0752-227-011-es telefonszámon, vagy az org@figura.ro e-mail címen.

 

A fesztivál főtámogatója az ImportDirect Kft., kiemelt támogatói az Euro-Car Trading székelyudvarhelyi Toyota márkaképviselet és a Berri Kézműves Csokoládé.

További partnerek: Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtár, Ifitéka, YourLivingRoom és a FestivApp.

Támogatók: Amigo & Intercost, Astoria Hotel, AutoCom Total, Benedek Húsüzem, Beti Florex Kft., Borosnyay Klinika, Deko-Mark, F&F, Filó Hotel, Geo-Tech, GKL, K&K Bistro, Karpaten Milk, Kráma Pub & Pizza, Lázár Panzió, Marcipán Cukrászda, Pieta Kft., Pizza Joe, Réz Lámpás Kávéház, Rubin Hotel, Székely Falat, Szilágyi Szálloda, Talizmán Kft., Teke Panzió, The Vector Mouse.