Egri vendégjátékok a Csíki Játékszínben

Egri vendégjátékok a Csíki Játékszínben

Az egri Gárdonyi Géza Színház május 10-én, szombaton két előadásával szerepel a Csíki Játékszínben. A csíkszeredai közönség 17 órától Visky András: Megöltem az anyámat című identitásjátékát tekintheti meg a Hunyadi László Kamarateremben. Jegyek ára 12 lej, diákoknak és nyugdíjasoknak 9 lej.

19 órától a nagyteremben Gárdonyi Géza: Annuska című vígjátékát nézhetik meg. Jegyek ára 15 lej, diákoknak és nyugdíjasoknak 9 lej. Helyfoglalás a 0266 -314472-es vagy a 0751 – 039026-os telefonszámokon.

Visky András:

MEGÖLTEM AZ ANYÁMAT

(TIRAMISU)

identitásjáték

május 10., szombat 17 óra – Hunyadi László Kamaraterem

 A darab valóságalapját egy igaz történet adja. Bernadett, aki Irén de Judit szeretne lenni, a 80-as évek Romániájának kegyetlen árvaházi körülményei között arra keresi a választ, hogy ki is ő? Kik a szülei, kitől mit örökölhetett, és egyáltalán miért kitaszított?

A közös árvasorban ismeri meg Csipeszt aki a barátja, szövetségese és társa lesz. Ő tanítja meg a kővé változtatás rituáléjára, mely tulajdonképpen menekülés a valóság elől. A játék véresen komoly és Bernadett életben maradásának feltétele. Ezzel lehet száműzni Soha országába mindazokat az embereket akik fájdalmat okoztak. Nincs aki ne hordozna magában köveket, azaz tetteket, arcokat, mondatokat, bántásokat melyeket ő idézett elő és olyanokat is melyeket elszenvedett.

Csipesz az, aki a szeretet erejével segít helyrebillenti az egyensúlyt jó és rossz megítélésében és mint védőangyal végigkíséri Bernadett életét a földön és azután is, azután is, azután is…

A darab szereplői olyanok, akiket nem angyalként látunk a világban, hanem kényelmetlen

jelenlétként, akik élesen metszett tükröt tartanak elénk. A lelkiismeretünkre apellálva felelőssé tesznek bennünket embertársaink sorsának megértésében, befolyásolásában és elfogadásában.

Szereplők:

Bernadett: SATA – BÁNFI ÁGOTA

Csipesz: RADVÁNSZKI SZABOLCS

Díszlet: BÉNYEI MIKLÓS

Jelmez: MOLNÁR GABRIELLA

A rendező munkatársa: KATONA MÁRIA

Rendező: SATA ÁRPÁD

Játékidő: 1 óra 20 perc, szünet nélkül

 

Gárdonyi Géza:

ANNUSKA

vígjáték

május 10., szombat 19 óra – Csíki Játékszín

 Ha lehet képzőművészeti fogalmat színházi értelemben is használni, Gárdonyi Géza műve „impresszionista” alkotás. Olyan zsánerdarabról van szó, amely nyár eleji  falusi idill hangulatát kelti, s szereplői jellegzetesen békebeli vidéki emberek. Helyszínül egy udvarház verandája, kertje, udvara szolgál, ezt a világot népesítik be a falusi-kisvárosi értelmiség képviselői: a kisbirtokos Nagyistván Péter oldalán felesége: Anna, s lányuk: Annuska. Látogatóba érkezik Sárika, Annuska barátnője – a közeli kisváros postamesterének lánya – de a történet részese a kántortanító, a falusi jegyző, a plébános, s nem utolsósorban a közelben lakó nagybirtokos és annak nevelt fia is.

Annuskát és Sárikát egyaránt ekkor érinti meg az első szerelem érzése, amely elsősorban Annuskát állítja válaszút elé: döntenie kell magára rótt kötelezettsége és a világi boldogság között. A kora nyári napfényben, zsongásban összekuszálódnak, majd kisimulnak a mese szálai. Ha a színpadi valósághoz és atmoszférához illatokat is használni lehetne, akác- és virágillat borítaná a színpadot és nézőteret egyaránt…

Székely László Kossuth-díjas díszlettervező szimbolikus, mégis erőteljesen jellemző képi világot teremt: a színpadot pázsitszőnyeg fedi, körben ligetes erdő. Egy kúria oszlopsoros homlokzata sejlik fel, a verandán nagyasztal, lóca, a kertben fonott garnitúra… a jelmezeket tervező Pilinyi Márta az idősebb korosztályt képviselő szereplőket a XIX. sz. utolsó éveinek magyaros viseletébe öltözteti, a fiatalok már a XX. sz. első éveinek divatját viselik. Aldobolyi Nagy György zeneszerző hegedűre, klarinétra, és pianínóra komponált dallamai egy rég letűnt kedves világ dallamait idézik.

Szereplők:

NAGYISTVÁN PÉTER, földbirtokos:           VÁRHELYI DÉNES

ANNA, felesége: SAÁROSSY KINGA

ANNUSKA, leányuk: BÁNFI KATA

PRÉPOST, Nagyistván testvéröccse: LISZTÓCZKI PÉTER

SÁRI, Annuska barátnője: NAGY BARBARA

BALOGH MIKLÓS, földbirtokos: NAGY ANDRÁS

TÉTÉNY, földbirtokos, Miklós nevelőapja: KELEMEN CSABA

VAS IMRE, tanító: KÁLI GERGELY

PLÉBÁNOS: BALOGH ANDRÁS

JÁNOS, kolduló barát: VÓKÓ JÁNOS

FŐASSZONY: DÉR GABI

HOLDOVÁN: FEHÉR ISTVÁN

LUKÁCS, szabó: RÁCZ JÁNOS

KATI, Nagyistván cselédje: NÁNÁSI ÁGNES

MARCI, Nagyistván cselédje: CSATHÓ NORBERT

GYEREKEK: KOVÁCS-TESLÉRY ÁDÁM, KOVÁCS-TESLÉRY LUCA

                        MAGYAR JÁZMIN ŐZIKE

Díszlet: SZÉKELY LÁSZLÓ

Jelmez: PILINYI MÁRTA

Zene: ALDOBOLYI NAGY GYÖRGY

Súgó: SZECSKÓ ANDREA

Ügyelő: HÓDOSI ILDIKÓ

Rendezőasszisztens: IVÁDY ERIKA

Rendező:

BLASKÓ BALÁZS

Jászai-díjas

(Sajtóközlemény: Csíki Játékszín)