„Eddigi pályafutásom legkülönlegesebb alakítása” – Beszélgetés Klem Viktor színművésszel

„Eddigi pályafutásom legkülönlegesebb alakítása” – Beszélgetés Klem Viktor színművésszel

A nagybőgő című egyéni előadásával érkezik Nagyváradra, a HolnapUtán Fesztiválra Klem Viktor. A debreceni születésű színészt a hazai közönség akár A Viszkis, a Hacktion vagy a Post Mortem című magyar filmekből is ismerheti, de feltűnt sok egyéb közt A mi kis falunk című sorozatban is. Váradon május 15-én 17:00 órától lép a Transilvania színpadára. Jegyek kaphatók a Szigligeti Színház jegypénztárában, illetve online, a szigligeti.biletmaster.ro oldalon. Az alábbiakban vele készített beszélgetésünket olvashatják.

A váradi közönség elsősorban tévés és filmes munkáidról ismer. A nagybőgő, mint one man show, különleges szerepet tölt be a munkásságodban?

Nagy öröm és megtiszteltetés, hogy Nagyváradra is eljut A nagybőgő című előadásom, éppen azért amit említettél. Azt hiszem, az eddigi pályafutásom legkülönlegesebb alakítása, amit ebben az előadásban nyújtok. Különleges karakter, sok humorral fűszerezett szöveg, és nagyon sok zene. Igen, szívem csücske lett A nagybőgő, és azt hiszem, még hosszú évekig az is marad majd.

Hogyan talált meg téged ez a szöveg?

Tinédzserként láttam először Debrecenben a darabot. Akkor döntöttem el, tizenöt évesen, hogy egyszer el fogom játszani. 2015-ben eljött a pillanat, megtanultam, bepróbáltuk és bemutattam. 

Azelőtt volt közöd a zenéléshez? Meg kellett tanulnod nagybőgőzni a szerephez?

Igen, jártam bőgőtanárhoz, mert az előadás során játszom is a hangszeren. Korábban tíz évig csellóztam, ami releváns ugródeszka volt a bőgő megszólaltatásához. Persze más húrozás, más hangolás, más technika, melózni kell a bőgővel is. A cselló után bőgőzni olyan, mintha egy szinkronúszó áttérne a vízilabdára. Strapás.

Hogyan tudsz színészként, emberként kötődni a darab főhőséhez, aki a szöveg szerint szinte kétszer annyi idős, mint te?

A kisember vágyai mindig, mindenhol érvényesen szólalnak meg. A nagybőgős egy olyan kisember, aki hosszú úton ugyan, de eljut az önreflexió különböző szintjeire. Szembesíti magát azzal az élettel, amit elért harminchat éves korára. A forró és szerelmes vágy, ami egy szoprán énekesnő után űzi őt, a történet motorja. Ez a motor jól „járatható” egy fiatalabb vagy egy tapasztaltabb színész esetében is.

Számos helyszínen előadtad már A nagybőgőt. Az ő története felvet olyan univerzális kérdéseket, amelyek akárhol „meg tudnak szólalni”?

Mindenki magára ismer kicsit a nagybőgős sztoriján keresztül. Valójában lehetne „Az ápolónő”, „A halőr”, „Az építész” vagy „A szobafestő” is a darab címe. Amiről szól, az univerzális, ahogyan szól, az unikális. Jelen esetben egy zenész mesél mindnyájunknak, mindnyájunkról.

Lejegyezte: Bozsódi-Nagy Orsolya