Dürrenmatt-darabot mutat be a Szigligeti Társulat

A Nagy Romulus című előadás közelgő bemutatója kapcsán tartott sajtótájékoztatót csütörtökön a Szigligeti Színház vezetősége és az alkotók egy része: Czvikker Katalin főigazgató, Szabó K. István, művészeti igazgató, az előadás rendezője, Horváth Károly zeneszerző, illetve a címszereplő, Szélyes Ferenc.

A bemutatóra március 1-jén, pénteken 19 órától kerül sor a nagyváradi színházban. A darabról, az előadásról elsőként Szabó K. István beszélt: mint mondta, az előadás műfaji meghatározása (tragi)komédia, a szerző megfogalmazása szerint „történelmietlen történelmi komédia”. A színmű egy emberről szól, akinek lehetősége van arra, hogy változtasson a világon – akár a saját bukása árán. Szélyes Ferenc marosvásárhelyi vendégművész párhuzamot vont a társulat egy másik előadása, a Jelenetek egy kivégzésből és a most készülő produkció között, hiszen mindkettő az egyén és a hatalom viszonyát járja körül: míg az előbbi a művész, az utóbbi az egész emberiség szerepét vizsgálja. Mint mondta, habár ismerte a darabot, új, izgalmas dolgokat fedezett fel benne a közös munka során. Horváth Károly nagyváradi származású zeneszerző elmondta, már több mint tíz éve dolgozik együtt Szabó K. Istvánnal, most is örömmel vállalta a felkérést, nagy kihívásnak tartja, mivel a zenének nagy szerepe lesz az előadásban, a feszültség biztosításában.
Szó esett még arról, hogy Szélyes Ferenc egy körvonalazódó megállapodás értelmében rendszeresen szerepelne Nagyváradon, ez már csak a két intézmény – a marosvásárhelyi és a váradi színház – közötti egyeztetéseken múlik.

Friedrich Dürrenmatt
A NAGY ROMULUS
(tragi)komédia
Fordította: Fáy Árpád

Szereplők:

ROMULUS AUGUSTUS, nyugatrómai császár SZÉLYES FERENC Jászai-díjas
JULIA, a felesége FODOR RÉKA
REA, a leánya GAJAI ÁGNES
ISAURIAI ZÉNÓ, keletrómai császár DIMÉNY LEVENTE
AEMILIANUS, római patrícius PÁL HUNOR
MARES, hadügyminiszter FIRTOS EDIT
TULLIUS ROTUNDA, belügyminiszter TÓTH TÜNDE
SPURIUS TITUS MAMMA, a lovasság prefektusa SZOTYORI JÓZSEF
ACHILLES HAJDU GÉZA
PYRAMUS DOBOS IMRE
APOLLYON, műkereskedő CSATLÓS LÓRÁNT
CAESAR RUPF, nagyiparos ifj. KOVÁCS LEVENTE
PHYLAX, a színész HUNYADI ISTVÁN
ODOAKER, a germánok fejedelme KARDOS M. RÓBERT Jászai-díjas
THEODORA, az „unokahúga” PITZ MELINDA
PHOSPHORIDOS VARGA BALÁZS
SULPHURIDES CSEPEI RÓBERT
SZAKÁCS CSÍKY IBOLYA  HÍRNÖK, A LÁNYKA ABABI CSILLA

Rendező: Szabó K. István
Zene: Horváth Károly
Díszlet, jelmez: Florina Bellinda Vasilatos
Ügyelő: Vajda Zoltán
Súgó: Körner Anna
Hangosítók: Zsurka József, Szanday Csongor
Világosítók: Nosz Botond, Nagy Imre, Bernád Eduárd, Kalló János

A nagyváradi Szigligeti Színház a Bihar Megyei Tanács által fenntartott közintézmény. A színházi pénztár nyitvatartási ideje: keddtől péntekig 11-13 és 17-19 óra között, valamint egy órával az előadások előtt.