Dunaújvároson vendégszerepel  A revizor

Dunaújvároson vendégszerepel A revizor

A Bartók Kamaraszínház 2015/2016-os évadjának repertoárján bérletben kínálja a Ny. V. Gogol A revizor című komédiáját. A produkciót 2016. május első hetében három egymást követő estén, 4-én, 5-én és 6-án 19 órai kezdettel láthatja Dunaújváros színházba járó közönsége. A dunaújvárosi társulat szintén májusban viszonozza a vendégjátékot.

2007. óta áll fenn testvérintézményi kapcsolat a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház és a Csíki Játékszín között. Társulatunk a La Mancha lovagja,  Hamlet,  VaknyugatMint a sót  és Isten pénze előadásokkal lépett fel Dunaújvárosban az elmúlt években. A Bartók Kamaraszínház társulata látogatásainkat vendégjátékokkal viszonozta. Így kerülhetett sor a Svejk, a Párizs ege alatt, a Ludas Matyi, a ZöldboszorkaAnna (Karenyina), A szolgálólány, Pimpáré és Vakvarjúcska  produkciók csíkszeredai bemutatkozására. Az idei Lurkó Fesztiválon két előadással szerepel a dunaújvárosi társulat.

NYIKOLAJ VASZILJEVICS GOGOL: A REVIZOR (komédia két részben)

fordította: MORCSÁNYI GÉZA

szereplők: Anton Szkvoznyik-Dmuhanovszkij, polgármester: KOZMA ATTILA, Anna, a felesége: BARTALIS GABRIELLA, Marja, a lánya: KISS BORA, Luka Hlopov, tanintézeti felügyelő: BILIBÓK ATTILA, Hlopovné, a felesége: RÁDULY BEÁTA, Ammosz Ljapkin-Tyapkin, bíró: VERESS ALBERT, Artyemij Zemljanyika, közjólétiintézmény-gondnok: LŐRINCZ ANDRÁS ERNŐ, Ivan Spekin, postamester: PUSKÁS LÁSZLÓ, Pjotr Ivanovics Dobcsinszkij: KERESZTES SZABOLCS, Pjotr Ivanovics Bobcsinszkij: KOSZTÁNDI ZSOLT, Ivan Hlesztakov, pétervári tisztviselő: BENDE SÁNDOR, Kristian Hübner, járási orvos: KISS ERNŐ, Korobkin –tisztviselő, köztiszteletben álló személyiség: VASS CSABA, Korobkinné: BOKOR ANDREA, Prohorov, kerületi rendőrbiztos: GIACOMELLO ROBERTO, Gyerzsimorda, rendőr: PAP TIBOR, Kereskedő asszony: SZABÓ ENIKŐ, Vendéglői szolga: ELEKES CSANÁD. Dramaturg: BUDAHÁZI ATTILA, díszlettervező: PARÁSZKA MÁTÉ, jelmeztervező: SZAKÁCS ÁGNES, rendező: PARÁSZKA MIKLÓS

Egy orosz kisváros polgármestere biztos forrásból értesül arról, hogy Pétervárról revizor érkezik hozzájuk inkognitóban. Alighogy a város elöljáróival közli a fontos hírt, máris megerősítést nyer a gyanú, hogy a két hete a városba érkezett és azóta ott állomásozó idegen fiatalember nem lehet más, mint a hivatali visszaéléseket felderítő, rettegett ellenőr.

Gogol komédiáját 1836-ban mutatták be először és azóta is folyamatos sikernek örvend. Talán azért, mert elhisszük a szerzőnek, hogy mindannyiunknak van vaj a fején. „Mit röhögtök? Magatokon röhögtök!” – kiáltja a vígjáték egyik jelenetében a színházi szállóigét a polgármester.