Dsida-est Nagykárolyban és Szatmárnémetiben

Dsida-est Nagykárolyban és Szatmárnémetiben

Az immár több mint 25 előadást megért Dsida-est február elején Nagykárolyban és Szatmárnémetiben is megtekinthető. A szatmárnémeti származású költő műveiből összeállított nagysikerű pódiumműsort Bogdán Zsolt Jászai- és kétszeres UNITER-díjas, érdemes művész, Kovács Éva Poór Lili-díjas és Csutak Réka adja elő, az est szerkesztő-rendezője Szugyiczky István színész, a Szatmárnémeti Harag György Társulat örökös tagja.

A műsort az utóbbi években több hazai és határon túli városban is bemutatták már a művészek, így többek között vendégszerepelt Kolozsvárott, Marosvásárhelyen, Budapesten, Debrecenben, különböző hazai és nemzetközi színházi fesztiválon, de a költő halálának 75-ik évfordulójára emlékezve tavaly 14 erdélyi megye 22 szórványtelepülésre is meghívást kapott.

A „pódium-estély” Nagykárolyban a Szent László Közösségi Ház dísztermében látható február 4-én, kedden, 18 órától. Szatmárnémetiben az érdeklődők február 5-én és 6-án tekinthetik meg a műsort, 18 órától az Északi Színház Ács Alajos stúdióterében. A belépőjegy valamennyi előadásra 12 lejbe kerül.

„A rendszerváltás óta már nem tiltott üzenet Dsida Jenő lélektől lélekhez címzett művészete. Most már helye van a pódiumon és az életünkben a hitnek, az imának, a zsoltárnak, szokatlan módon még akkor is, ha az Magyar Zsoltár. Bekerülhetett az új alkotmányba az »Isten áld meg a magyart« és bekerülhet az életünkbe is. Helyet – és ahol csak lehet – főhelyt, kap Isten. A folyamat elindult és ezzel megtörtént egy cinikus, züllött, hitüldöző rendszer leváltása.

Most már van valóságos lehetőségtartalma az »Ülj ide, gyűlj ide, népem/s hallgasd, amint énekelek« Dsida-i gondolatnak is. Ebben hisz és erről vall Szugyiczky István szatmárnémeti születésű színművész a művészi estély rangos irodalmi anyagának szerkesztő-rendezője. Le tudott mondani több gyakran elmondott, ismert Dsida versről, de nem tudott lemondani a kiaknázhatatlan Psalmus hungaricus-ról. Jól tette!

A pódiumi beszédnek azon a közvetlen, emberi, lélektől lélekig ható hangján, ahogy Bogdán Zsolt tolmácsolja a Magyar Zsoltár részletét, újabb megvilágításban hozta elénk Erdély népének drámáját, felmutatva a 21. századi magyar értelmiségi Magyar Zsoltárát, éljen az akár az anyaországban.

A néző lelkében, visszhangra találnak Bogdán Zsolt kétszeres Uniter-díjas, Érdemes Művész, Kovács Éva Poór Lili-díjas, Csutak Réka színművész Dsida-szavai. A hallgató lelkében visszhangra talál és vihart kavar ez az előadás, torokszorító, könnyes vihart, önvizsgálatra késztető vihart, szellemet, lelket megtisztító vihart.” (Csirák Csaba)

 

A Harag György Társulat PR-irodája