Drámakihívás volt Nagyváradon

Drámakihívás volt Nagyváradon

Az Ady centenáriumhoz kapcsolódó, első ízben meghirdetett Drámakihívás keretében született előadások bemutatójával ért véget a Várad folyóirat, a Holnap Kulturális Egyesület, valamint a Szigligeti Színház együttműködésében megszervezett XI. Könyvmaraton.

A november 6-9 közötti négynapos könyvünnep programjában a könyvbemutatók és irodalmi beszélgetések mellett idén először kapott helyett a magyarországi mintára meghirdetett drámakihívás, amelyben három drámaíró – Biró Árpád Levente, Demény Péter és Lovassy Cseh Tamás – Ady életének egy mozzanatából egy nap alatt írt egyfelvonásosából készítettek előadást a Szigligeti Társulat művészei. Az előadásokat Tasnádi-Sáhy Péter, Hunyadi István és Mátyás Imre Zsolt rendezték.

A november 9-ei bemutató első részében Lovassy Cseh Tamás Projekt B111 című drámáját mutatták be. Az alternatív jövőben játszódó történetben a nézők egy különleges génkísérlet megfigyelői, amelyben a klasszikus magyar irodalom kiemelkedő alkotóit élesztik fel úgy, hogy kikapcsolják a negatívnak ítélt tulajdonságokért felelős géneket. A különleges kerettörténetben Ady szövevényes szerelmi élete, csapongó estéi kerültek pellengérre, ugyanakkor a szerző éles társadalomkritikával illette az irodalmi intézményesítés folyamatait is. Az előadásban Tőtős Ádám, Tasnádi-Sáhy Noémi, ifj. Kovács Levente és Firtos Edit játszottak.

Apokrif Ady-versek, avagy a költő szíve helyén átmeneti zengeráj üzemel a címe Biró Árpád Levente ez alkalomból írt egyfelvonásosának. A Hunyadi István által rendezett drámában a színészek fellázadnak a szerző eredeti szövege ellen, és saját maguk állnak elő egy abszurd előadás ötletével, amelyben a szerző, Biró Árpád Levente, Ady Endre agyába kerül. Az előadásban a rendező mellett, Balogh Attila, Pitz Melinda, Román Eszter és Csatlós Lóránt játszottak.

Az est zárásában Demény Péter Legénylakás című előadását tekinthették meg az érdeklődők. A Tasnádi-Sáhy Péter által rendezett alkotásban Ady Endre és Dénes Zsófia egynapos jegyességét vitték színre az alkotók, megidézve Ady életének olyan fontos szereplőit, mint Csinszka vagy éppen Lám Béla. Az előadás szereplői Kardos M. Róbert, Szotyori József, Kovács Enikő és Gidófalvi Imola voltak.

Az eseményre a centenáriumi Ady-év keretében került sor. A programot a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.