Drámajátékokkal egybekötött előadás a Puck Bábszínházban

Drámajátékokkal egybekötött előadás a Puck Bábszínházban

Október 21-én szombaton 10 órától első alkalommal valósul meg a Puck Bábszínházban a Mi a manó? kör. A havonta egyszer megszervezett tevékenységen a bábszínház egy-egy előadására készülnek fel drámajátékok segítségével a gyerekek.

Az első Mi a manó? kör Szegény Dzsoni és Árnika történetére készíti fel a játszani szerető gyerekeket. Lázár Ervin meséjében és a Puck Bábszínház előadásában sokféle mesefigurával találkozunk. Mindannyian más-más tulajdonságokkal rendelkeznek és más a céljuk, de amikor találkoznak hatással vannak egymásra. Hogyan lehet egy rablóvezérből futballkapitány? Mi téríti észhez a sértődékeny embert? Hogyan lehetséges, hogy a boszorkányból egy kedves dada legyen? − ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresik a választ a résztvevő gyerekek.

A Mi a manó? kör az előadásban megjelenő embertípusokkal foglalkozik és azzal, hogy mi az igazi segítség, hogy mi szükséges ahhoz, hogy egy bajba jutott személyen valóban segítsünk.

Általános ismertető a Mi a manó? körről                                                                                                                            

A bábszínház intézménye az ember életében elsőként kínál egy olyan komplex művészeti (esztétikai, erkölcsi, zenei stb.) élményt, amelyikben a gyerekember nézőként vesz részt. Itt tanul meg igazán néző, csendben aktív befogadó lenni. Hogy egy-egy előadás után milyen élményekkel marad a gyermek, azt nehéz kideríteni, de hogy minél nagyobb élményben legyen része, ahhoz hozzá lehet járulni és az előadás után visszajelzést lehet kérni tőle.

A Puck Bábszínház annak érdekében, hogy a minél (ön)tudatosabb nézőket, színház- és művészetkedvelő embereket neveljen a Mi a manó? drámapedagógiai csoportfoglalkozással egészíti ki bábszínházas kínálatát.

A Mi a manó? tartalma

A mozgásos, koncentrációs és szerepjátékok a bábszínházi előadásban található egy-egy központi téma köré szerveződnek, emiatt az előadás előtt a gyerekek rákészülnek az előadásra, annak megtekintése után pedig tömören visszajeleznek mind az előadás, mind a Mi a manó? kör élményeire. A drámapedagógiai játékok tekintettel vannak a gyerekek személyiségére és véleményére is, sőt, ezekből építkeznek.

A mi a manó? szerkezete:

10:00-11:00 − felkészítő a bábelőadásra – a Puck Bábszínház stúdiótermében

11:00-12:00 − a bábelőadás megnézése – a Puck Bábszínházban

12:00-12:15 – zárás – a Puck Bábszínház stúdiótermében

Csoportvezető: Kocsis Tünde drámapedagógus, rendező (a Puck Bábszínház irodalmi titkára)

Részvevők: 10, maximum 12 gyerek jelentkezhet. A részvétel csak előzetes jelentkezéssel lehetséges. A Mi a manó? körre akkora gyerekek jelentkezését várják, akik szüleiktől, nagyszüleiktől egy órára el tudnak válni. A tevékenységet 5 éven felülieknek ajánljuk. Felső korhatár a Szegény Dzsoni és Árnika előadáshoz kapcsolódó Mi a manó? kör esetében 10 év.

Részvételi díj: 17 lej/ gyermek (az ár tartalmazza a Szegény Dzsoni és Árnika előadást és a Mi a manó? kört).

Jelentkezés: Sipos Krisztina közönségszervezőnél a következő telefonszámon: 0731-837693, vagy emailcímen: kolozsvaribabszinhaz@gmail.com.

Jelentkezési határidő: október 19., csütörtök 16 óra.