dráMAI mesék – kortárs magyar gyermekdarabok

dráMAI mesék – kortárs magyar gyermekdarabok

A Vaskakas Bábszínház ötletéből és kiadásában októberben jelent meg a dráMAI mesék című sorozat első két kötete, a Régi magyar történetek és a Grimmek újratöltve. A hétkötetesre tervezett sorozat fülszövege pontosan összefoglalja az okot és a célt.

A legtöbb kortárs magyar drámát bábszínházak mutatják be: ennek a műfajnak klasszikus történetei vannak, nem pedig klasszikus szövegei, ezért a meséket minden egyes alkalommal újra szokás írni. Ezeket a darabokat azonban eleddig nyomtatásban, könyv formájában nem vehették kézbe az érdeklődők.

A dráMAI mesék sorozat tematikus köteteivel hiányt pótolunk, mert bár minden esetben bábszínházak felkérésére készültek a darabok, azok akár báb-, akár élőszínházi keretek közt is játszhatók. Célunk kettős, hiszen amellett, hogy a színházak figyelmét szeretnénk ezekre az elsősorban gyerekközönségnek szóló művekre irányítani, meggyőződésünk, hogy a színjátszókört vezető pedagógusok is haszonnal forgathatják a kiadványokat.

A kötetek felépítése: előszó, drámaszövegek (kötetenként 4–6 darab), tanulmány (az első két kötethez Nánay István és Hermann Zoltán írtak elemzéseket), függelék (íróéletrajzok, előadás-történet).

Az első kötetben megjelenő darabok: Hanyistók, avagy a grófkisasszony és a lápi szörny története (Pallai Mara), Lúdas Matyi (Tasnádi István), Rózsa és Ibolya (Gimesi Dóra), Tündérkeresztanya (Veres András), Tündérszép Ilona és Árgyélus királyfi (Gimesi Dóra).

A második kötet tartalma: Farkas és Piroska (Tasnádi István), Hamupipőke (Gimesi Dóra), Holle anyó (Veres András), Jancsi és Juliska (Pallai Mara), Szemenszedett mese (Gimesi Dóra).

A további kötetek címei: Legkisebb fiúk, Andersenek újratöltve, A halhatatlan Vitéz László, Tündérek, királylányok, boszorkányok, Mai magyar mesemondók.

Egyéb információk: https://www.facebook.com/dramaimesek