dráMA7 kortárs színházi találkozó- második nap

dráMA7 kortárs színházi találkozó- második nap

A dráMA7 kortárs színházi találkozó második napján, október 5-én az elnyomás, illetve annak jelentése, lehetséges nézőpontjai a meghatározó téma. A Double Bind és a Tipografic majuscul (Nyomtatott nagybetűvel) című előadások ennek az igen érzékeny témának a jelenben és a múltban való megmutatkozásairól mesélnek.

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház jelent megmutató Double Bind című előadása egy olyan dokumentumszínházi előadás, amely egy magyar–román színészworkshop történetét dolgozza fel. Tizenegy román és magyar színész dolgozott a projekten, Alina Nelegával és Kincses Rékával.

A közösen töltött hetek során az alkotók teret engedtek olyan gondolatoknak és érzéseknek, amelyek mindkét közösség belterjes titkai. Amelyekről tudunk, de nem beszélünk róla, és, ha igen, akkor csak verekedés előtt, után vagy közben.

A munka során az alkotók arra koncentráltak, hogy a felmerülő ellentétekkel és ellentmondásokkal szembenézzenek, az ezekből származó krzisállapotot a valóság részeként legyenek képesek elfogadni, ez által megtörve azok ördögi körét.

A bukaresti Odeon Színház Nyomtatott nagybetűvel ezzel szemben egy már lezárt történetet idéz meg, 1981-es dokumentumok és interjúk alapján kreálva fikciót. A darab hőse egy 16 éves botoşani-i fiú, akit 1981-es forradalmi cselekményként készített falfirkái miatt („Többet nem viseljük el az igazságtalanságot ebben az országban!”) üldözött a Securitate. Sorsának tragikus végkifejlete elkerülhetetlennek látszik, környezete lassan enged a megfélemlítésnek, s magára hagyja a fiút. A történet ugyan lezárt, de a jelenben vet fel kérdéseket. A darab része a Nyitrai Nemzetközi Színházi Fesztivál által meghirdetett Párhuzamos életek – 20. század a Titkosrendőrség szemével elnevezésű projektnek.

Az Alina Nelega és Kincses Réka rendezte Double Bind okt. 5-én 17.00 órától a stúdióteremben kerül bemutatásra, két nyelven, magyar és román fordítással, míg a Gianina Cărbunariu által írt és rendezett Tipografic majuscul című előadást 19.00 órától nagytermi stúdióban tekinthetik meg a nézők, román nyelven, magyar felirattal. 20:30-tól a Tomcsa Sándor Színház előcsarokában berendezett dráMA-kávézóban közönségtalálkozót tartunk a két előadás alkotóival.

Jegyek és fesztiválbérlet elővételben a színház jegypénztárában személyesen vagy a 0266 212131-es telefonszámon. A pénztár a dráMA találkozó alatt naponta 10-14, illetve 15-19 óra között tart nyitva.