Dimény Patrícia: Kezdünk!

Dimény Patrícia: Kezdünk!

Avagy végzős kolozsvári színisek a rajtvonalnál
Borítókép: Édes Anna c. előadás. Fotó: Dimény Patrícia

Kemény évet tudhat maga mögött a kolozsvári harmadéves színészosztály. Werkfilmen összegezve valahogy így festene: próbák, premier, szériajátszás, tantermekről tantermekre vándorlás, kiszállások – s mindez különféle ismétlődő kombinációban és négyszeres felgyorsításban. 

Előadásaikat többször játszották Kolozsváron, felléptek már Déván, Dunaújvárosban és Marosvásárhelyen, illetve több fesztiválon is: Kecskeméten a 14. Szín-tár Művészeti Egyetemek Találkozóján, Csíkszeredában az Unscene Fesztiválon, Debrecenben a II. MUST – IX. DESZT Fesztiválon és a bukaresti Országos Színházi Fesztiválon. 

Június elején az egyetemen szervezett Galactoria (Végzősök gálája) keretein belül utoljára lesz látható együtt mind a négy előadásuk. (Program itt.) A közönség által talán már jól ismert produkciók mellett, a gálán bemutatják a Valahol együtt (egy homályos érzés, hogy már találkoztunk) című mozgáselőadásukat is, Gemza Péter rendezésében. Továbbá június végén a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiváljára látogatnak el az Édes Anna c. produkciójukkal.

Írásom célja összegezni a három év immár beért termését – amennyiben a bemutatókra készek vagyunk gyümölcsökként tekinteni. Egyes előadások esetében egy „takarás-manóként” asszisztáló diák szemszögéből, mások esetében csupán egy külsős megfigyelőéből írok. Megkísérlem tehát bemutatni tízfős színészgárdánk (és alkotótársaik) munkásságát, akik a diplomaszerzés után lassan, de biztosan egyensúlyozgatnának már azokon a bizonyos deszkákon. 

*

Édes Anna

Kosztolányi Dezső klasszikusát sokféle feldolgozásban láthattuk már, de horrorisztikus cseléd noir-ként talán még  nem. Az előadás rendezője, Bélai Marcel harmadik alkalommal jött el a kolozsvári Magyar Színházi Intézet falai közé vizsgaelőadást rendezni. Előtte láthattunk már tőle két zenés előadást: a Koldusoperát (2018) és a Producereket (2021). 

A rendező és Takács Réka dramaturg adaptációja sajátos formai keretek közé helyezi az Édes Anna cselekményét. A groteszk, rémdrámaszerű végeredmény nevezhető gag-színháznak vagy akár fiatalos lendületű, humorosan hajmeresztő vállalkozásnak is. Nem titok, hogy az előadás elsősorban a középiskolás korosztályt tekinti célközönségének, de eközben kétségkívül izgalmas és emlékezetes pillanatokat szerez bármilyen korú nézője számára.

Édes Anna, Unscene fesztivál. Fotó: Hodgyai István

Az előadás építkezése baljósan körültekintő: pontos kórképet, társadalmi háttérrajzot kínál a nézőknek. Vizyék és a lakóház népes csapata ugyanis egy eltorzult, némileg bomlott bagázs képét nyújtják. Az élcelődő, haszonleső lakók nemcsak a cselédek mumusai, hanem egymáséi is. A rendezés Hatházi Rebeka látványvilágával erőteljes kombinációt alkot: a díszlet, jelmezek, kellékek és az igen hangsúlyos sminkek összessége egy éles érzetet kívánnak megragadni. Ennek leírására nem feltétlen az „atmoszféra” lenne a legtökéletesebb fogalom, hanem inkább az a fajta egység, amit a színészi játék, a dinamika és a megoldások töretlenül fenntartanak egészen az epilógusig. 

A rendezés egyedi nézőpontból világít rá Jancsi úrfi és Anna kapcsolatára. Tény, hogy az epilógusban itt sem kapunk happy endet, nem is kérdés, viszont feldob egy érdekes alternatívát: az első szerelemnek becézett esetlen vonzódás misztikus emlékét semmi sem törölheti ki. Ismétlődő sztorik mindig is fognak születni kiszolgáltatott lelkek találkozásáról. És azok haláltáncáról. 

A fűszerező zene, fény, flitter, tüll önfeledt mázát elég csak megpiszkálnunk, csupán egy pőrén maradt, vér-, vagy inkább lélekszegény igazságot kapunk. Ami vérfagyasztó mosolyával úgy mered ránk, mint egy rózsadombi jósnő varázsgömbje. 

Into The Woods / Vadregény 

A romániai ősbemutatónak számító Vadregény / Into the Woods – vagy ahogy az alkotók emlegetik: ITW – parádés kalandra hívta a közönséget.

Mint minden évben, a végzősök részéről idén is kitűzött cél volt egy musical / zenés darab bemutatása, ezzel is megmutatva a zenés színészmesterség és énektudás-képzettségüket. Magától értetődő módon így a zene-, illetve koncertszínházi fétisét aligha titkoló Kiliti Krisztiánt kérte fel a végzős osztály tutora, Kozma Gábor Viktor a musical színpadra állítására. A produkcióhoz később társrendezőként csatlakozott Bélai Marcel is. 

Az előadás összefoglalására talán egyetlen szó is elég lenne: szemtelen. Szemtelenül mai. A specifikusan kialakított tér, a jelmezek, a karaktertípusok és a popkulturális bravúrok kétségkívül egy grandiózus fesztivál kordonnal határolt küzdőterét elevenítik fel. Csak ahogy kordonok, úgy esetünkben gátlások sincsenek.

A Vadregény alapsztorijának jól ismert karakterei olyan élethelyzetekbe csöppennek, amelyekből próbálnak kiutat találni. Pontosabban egy szükséges metamorfózison túlesni. A tapasztalások elsőjén. A felnőtté válás, az áldozathozatal, a döntésképesség – mind ránk leselkedő szemaforok vagy útjelzések ezen a hosszú ösvényen. A humorosan meghökkentő és őszinte pillanatok ösztönhullámszerű zuhanya felrázza az addig romantikusan andalgó ingereinket. Talán ebben rejlik az a zsigeri elborult grimmség, amit sikerült most megmutatni. 

Into The Woods, Unscene fesztivál. Fotó: Hodgyai István

Az egy felvonásnyi intervallumba sűrített musical mozaikszerűen építkezik. Cselekmény-darabkákat, villanásokat kapunk, amiket az esszenciális elemként működő élőzene sző össze. Pontosabban átfolyást képez a sorsok és történetek közti réseken. Ettől válik plasztikussá, könnyeddé az előadás egésze. A precízen megkomponált és előadott betétdalok részben a zenei vezető, Hary Judit, a hangszerelésért felelős Budrala Hanna és Gáspár-Barra Áron, és a zongorakíséretet biztosító Sallai Krisztina közreműködésével csendülhettek fel. Külön kiemelendő harmadéves színészeink igen muzikális hátterű összetétele és zenei hajlamuk, amely készségeik, képességeik fejlődését dominánsan meghatározta.

Huszárok a padsorban – János Vitéz, össz-visszhangzatok

Embert próbáló, kényes feladat gyászról beszélni, főleg gyerekeknek. Hol van Tündérország? Milyenek a lakói? A már több iskolába is meghívott Huszárok a padsorban tantermi előadás erre próbál kísérleti megoldást találni.

A harmadéves csapat Petőfi Sándor János vitézét feldolgozva – elsősorban az első éneket alapanyagul véve – egy interaktív hangjáték elkészítésére hívja a kisiskolásokat. Az alapötlet egy rádiójáték elkészítése volt. És mi lenne annál jobb tapasztalat, mint a gyerekek bevonása a hanganyag elkészítésébe, a közös alkotás örömébe. Az előadás célkitűzése, hogy leszámoljon a színházi konvenciókkal, és a színjátszásra alkalmas fekete térből kimozdítsa alanyait. Ne kész produktumként tekintsen önmagára az előadás, hanem mint közösségi élmény, amely felhívja a figyelmet az alkotás terápiás jellegére.

 A tantermi előadás első részében színészhallgatóink rekonstruálják különböző tárgyakkal, hangszerekkel a faluvégi mező minden neszét, közben pedig a narrátor szépen lassan elmeséli az első ének történéseit. Bárányok bégetése, kutyák ugatása, patak csobogása, kabócák ciripelése kerül felvételre, miközben kíváncsi fülek és szemek követik végig a folyamatot. Ezután közös meghallgatásra kerül a felvétel, majd rövid beszélgetés következik a diákokkal.

Huszárok a padsorban. Fotó: János Zsigmond Unitárius Kollégium

A móka pedig csak ezután jön! Ugyanis újra felvételre kerül az első ének, ezúttal pedig a lelkes jelentkezők is beállnak a színészek mellé madárkának, tücsöknek, kutyának, báránynak, vagy épp a csörgedező patak habjának. Záróakkordként, kényelembe helyezkedve, majdnem egy szeánsz formájában hallgathatják meg a most már sajátjuknak is tekintett rádiójáték hangsávjait.

10 monológ 

A 10 monológ a közismert erdélyi drámaíró, Székely Csaba 10 című drámája nyomán készült, szerkesztését Hatházi András jegyzi. A monológ-füzér által bemutatott, egymás után sorjázó egyéni tragédiák önmagukban is kemény magnak bizonyulnak. Ezt összefonni úgy szöveg, mint koncepció és előadás szintjén – végképp hatalmas feladat. Hiszen az anyagot feszessé, strukturálttá, izgalmassá, követhetővé kell tenni a néző számára. 

A monológok mellé egy szintén minimalista, üres tér társul, amelyben fekete kockákon ülő karakterek mesélnek, apró rezdülésekkel reagálva egymásra és a nézőkre. A vallomásszerű, kifelé történő beszéd ugyanannyira hat befelé is. I.-es történetétől haladva szépen lassan nemcsak a néző fejében áll össze a mozaikszerű cselekmény, hanem bizony – ha későn is – a karakterekben is megszületik a felismerés. Ettől a néha bensőséges, néha kívülálló terápia-jellegtől lesz ironikusan szép az előadás.  

10 monológ, Unscene fesztivál. Fotó: Hodgyai István

Az elhangzó monológok a súlyos történetek adagolása közben, a humorról sem feledkeznek meg. Pontosabban olyan egyveleget látunk, amelyet a szöveg csontig ható drámaisága és a játékból kikristályosodó, olykor humoros előadásmód alkot meg. Segít a kapcsolatok találkozási pontjait megtalálni, kibogozni a háttérben kifüggesztett tábla, amelyen színes fonalak jelzik, kinek az életútja fogja keresztezni a másikét, és hogyan. A színétől függően minden fonal más-más kapcsolatminőséget képez le. A zöld és a lila uralkodó színei a látványnak: a háttérben látható táblán végigfutó fonalak között is akad zöld például, és a jelmezek tömkelegében is erőteljesen visszaköszön. Egyszerűségében lesz harmonikus az egységességre törekvő előadás. Ezáltal is megtörténik a menthetetlenül egybeivódott sorsok szemmel látható manifesztációja.

A 10 monológot fakultatív beszélgetés követi, moderátora Rácz Mária lelkész-vallástanár, akivel megvitathatják a nézők, milyen érzelmeket, gondolatokat váltott ki belőlük a látott előadás. 

*

A vizsgaelőadások eredményesség-kaleidoszkópja igen sokszínűnek bizonyult, akárcsak a felpörgött utolsó év. Függetlenül attól, hogy épp a takarásból, a nézőtérről vagy a kéklinóleumos folyosóról figyeltem a Harag György Stúdióban zajló kemény, odaadó munkát, egyértelművé vált számomra: az olvasópróba nem a kezdet, az előadástemetés vagy a ballagás pedig nem a vég.


Édes Anna. Kosztolányi Dezső regénye alapján. Bemutató dátuma: 2022. október 17.  Rendező: Bélai Marcel. Dramaturg: Takács Réka. Színpadra alkalmazta: Bélai Marcel és Takács Réka. Látványtervező: Hatházi Rebeka. Technikus: Portik Zoltán. Zene: Sárosi Áron. Asszisztencia: Dimény Patrícia, Túrós Ágnes, Vizi Abigél. Szereplők: Daradics Hanna, Kerekes Barbara, Ilyés Klaudia, Kerekes Ákos, Sárosi Áron, Balázs Ádám, Csüdöm Henrietta, Gáspár-Barra Szilárd, Ferencz Ádám, Kali Anna. Az előadás létrejöttének támogatói: a Csokonai Színház, a Csíki Játékszín, A Vadász Esélye és nem utolsó sorban a Dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház.

Into The Woods/Vadregény. Bemutató dátuma: 2023. február 25. Rendező: Kiliti Krisztián. Társrendező: Bélai Marcel. Jelmezek: Kali Anna. Technikus: Portik Zoltán. Koreográfia: Kis-Luca Kinga. Zenei vezető: Hary Judit. Asszisztencia: Kerekes Barbara, Vizi Abigél. Hangszerelés: Budrala Hanna, Gáspár-Barra Áron. Zongorakíséret: Sallai Krisztina. Hangtechnika: Gáspár-Barra Áron. Külön köszönet: Trabalka Cecília, Fazakas Lehel, Dénes Csaba, Kali Szabolcs-Barna. Szereplők: Daradics Hanna, Kerekes Barbara, Ilyés Klaudia, Kerekes Ákos, Sárosi Áron, Balázs Ádám, Csüdöm Henrietta, Gáspár-Barra Szilárd, Ferencz Ádám, Kali Anna, Orbán Szabolcs. Partnerek voltak: a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Református Tanárképző és Zeneművészet Kara, a Kolozsvári Magyar Opera és a Váróterem Projekt.

Huszárok a padsorban – János Vitéz, össz-visszhangzatok. Vezető tanár: Palocsay Kisó Kata. A kolozsvári Színház és Film Kar végzős hallgatóinak beszédtechnika vizsgaelőadása. Szereplők: Daradics Hanna, Kerekes Barbara, Ilyés Klaudia, Kerekes Ákos, Sárosi Áron, Balázs Ádám, Csüdöm Henrietta, Gáspár-Barra Szilárd, Ferencz Ádám, Kali Anna.

10 monológ. A kolozsvári Színház és Film Kar végzős hallgatóinak beszédtechnika vizsgaelőadása. Bemutató dátuma: 2022. november 16. Székely Csaba 10 című színdarabja alapján szerkesztette: Hatházi András. Jelmezek: Hatházi Rebeka. Vezető tanár: Palocsay Kisó Kata. Szereplők: Daradics Hanna, Kerekes Barbara, Ilyés Klaudia, Kerekes Ákos, Sárosi Áron, Balázs Ádám, Csüdöm Henrietta, Gáspár-Barra Szilárd, Ferencz Ádám, Kali Anna.

Valahol együtt (egy homályos érzés, hogy már találkoztunk). Bemutató dátuma: 2023. június 07. Rendező: Gemza Péter. Szereplők: Daradics Hanna, Kerekes Barbara, Ilyés Klaudia, Kerekes Ákos, Sárosi Áron, Balázs Ádám, Csüdöm Henrietta, Gáspár-Barra Szilárd, Ferencz Ádám, Kali Anna.