Díjátadó gálával zárta évadát a Harag György Társulat

Díjátadó gálával zárta évadát a Harag György Társulat

Hűen a hagyományokhoz, közel háromórás ünnepi műsorral és díjátadással zárta az 2017/2018-as évadot június 22-én a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata. A gála részeként adták át az évad szakmai és közönségdíjait, amelyeket a közönség, a társulat, valamint a művészeti tanács szavazatai alapján állapítottak meg.

Az évadzáró tematikája ez alkalommal balesetet szenvedett földönkívüliek ismerkedése volt bolygónk kultúrájával, természetesen elsősorban a színházzal. Az „űrhajótörött” idegenek a verseken, dalokon, vidám jeleneteken keresztül és ezekkel párhuzamosan fedezték fel, hogy mi a színház, a bábszínház, a néző vagy a taps.

Az évadvégi, a közönség soraiban végzett közvéleménykutatás eredményeit Bessenyei Gedő István társulatigazgató mutatta be. Mint kiderült, a szatmárnémeti és a nagybányai publikum számára is a Lendvai Zoltán által rendezett Család ellen nincs orvosság című előadás volt az abszolút közönségkedvenc.

A szatmári színházlátogatók válaszai alapján a stúdió- és kamaratermi előadások közül messze a legtöbb szavazatot a Tom Dugdale amerikai rendező által Hatházi András UNITER- és Jászai-díjas művésszel a főszerepben színpadra vitt Tizenöt próbálkozás a színészetre kapta. A beérkező szavazatok abszolút többségét megszerezve a Nagy Regina által rendezett Túl a Maszat-hegyen lett a közönségkedvenc gyermekelőadás, a bérletes vendégelőadások közül pedig a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház produkciója, a Vízkereszt, vagy amire vágytok című előadás kapta a legtöbb szavazatot. Ennek rendezője a kétszeres UNITER- és Jászai-díjas Bocsárdi László volt.

A Harag György Társulat arra is kíváncsi volt, melyik vendégjáték nyerte el leginkább a nézők tetszését. A beérkező szavazatok alapján a TranzitFesztet nyitó Exit című előadás volt a legsikeresebb, amely temesvári, aradi és zombori hármas koprodukcióban készült.

A máramarosi publikum az évad legjobb színésznője-díjat Moldován Blankának, a legjobb színésze-díjat pedig Nagy Csongor Zsoltnak ítélte oda. Az okleveleket Bessenyei Gedő István, a társulat művészeti igazgatója adta át a nagybányai közönségdíjasoknak, a díjjal járó száz eurós pénzösszeget a Proscenium Alapítvány biztosította.

A szatmári nézői szavazatok alapján az idei évad legjobb drámai színésznője Kovács Nikolett, legjobb drámai színésze Rappert-Vencz Gábor, legjobb komikus színésznője Moldován Blanka, a legjobb komikus színésze pedig Nagy Csongor Zsolt lett. A legjobb epizódszínésznőnek járó közönségdíjat Méhes Kati vehette át, a legjobb epizódszínészt megillető oklevelet és díjat pedig Poszet Nándor kapta. A közönségdíjakat idén is a szatmárnémeti Korall Klinika finanszírozta, egyenként száz euró értékben, az okleveleket pedig Dr. Kállay Beáta, az intézmény orvosigazgatója adta át a díjazottaknak.

Idén is örökös bérletet adományozott a Harag György Társulat annak a szellemi támogatójának, akik többéves önzetlen munkájával kiáll a társulat mellett, segíti annak működését – ezt most Pataki Enikő, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium igazgatónője vehette át.

A szakmai díjak közül elsőként az évad legjobb háttéralkalmazottainak járó, 500 lejes elismeréseket adták át. A társulat művészeti vezetése a Diószeghy Olga emlékére alapított díjat Varga Katalin ügyelő-súgónak adományozta. Az „Angyalka”-díjat, amelyet évekkel ezlőtt Angel József ügyelő emlékére alapítottak, Botos Gergő hangosítónak adták át. Az oklevelek mellé járó pénzjutalmat a Proscenium Alapítvány biztosította.

Az alapítvány néhai könyvelőjéről és mecénásáról elnevezett Baranyai Zoltán-emlékdíjat az évad legkiemelkedőbb fiatal tehetségének, ezúttal Orbán Zsoltnak ítélte oda a művészeti tanács. Az ötszáz lej értékű jutalommal járó díjat Baranyai Zoltán özvegye, Baranyai Éva adta át.

A társulat tagjainak szavazatai alapján Nívó-díjjal tüntették ki kitűnő szerepformálásért Moldován Blankát és Nagy Csongor Zsoltot. A kiemelkedő társulatépítő tevékenység miatt pedig a Havi Dráma SzatmárON program ötletgazdája és szervezője, Keresztes Ágnes, illetve a Költészetünnep egyik ötletgazdája és szervezője, Frumen Gergő kapott elismerést. Ehhez egyenként 900 lejes pénzjutalom társult, amit a Proscenium Alapítvány biztosított és Bessenyei Gedő István társulatigazgató nyújtotta át a díjazottaknak.

A szakmai fődíjak közül az 500 eurós pénzjutalommal járó, a társulat és a művészeti tanács szavazatai alapján kiosztott Ács Alajos-díjat Kovács Nikolett vehette át. A Poszet kft. által felajánlott jutalmat Poszet Kinga adta át a színésznőnek.

A díjátadási blokk legfontosabb momentumaként az 1000 Eurós Harag György-díjat idén Gaál Gyula vehette át a társulat és a művészeti tanács szavazatai alapján. Az Autonet Import Kft. által felajánlott összeget és a díjat Ilonczai Tamás marketingmenedzser adta át.

A gálát követően a társulat idén is közös zsíroskenyerezésre és borozásra várta az előcsarnokba nézőit és alkalmazottait.