Díjat kapott Kolozsváron a Brighella Bábtagozat

Díjat kapott Kolozsváron a Brighella Bábtagozat

Október 15. és 19. között tizenhetedik alkalommal szervezték meg Kolozsváron a Puck Báb- és Marionettszínházak Nemzetközi Fesztiválját, melynek programjában 24 előadás volt látható, a Harag György Társulat Brighella Bábtagozata pedig A bőgős fia meg az ördögök című előadással lépett fel.

A rangos nemzetközi bábszínházi seregszemle díjait pénteken hirdették ki. A Brighella Bábtagozat a fesztivál előadásainak legjobb bábjaiért járó elismerését kapta meg.

A 2017/2018-as évad első bábelőadásaként bemutatott produkciót Sramó Gábor, a pécsi Bóbita Bábszínház igazgatója rendezte, Illyés Gyula meséjét pedig Szántó Viktória dramaturg dolgozta át. A most díjazott bábokat és az előadás látványvilágát Nagy-Kovács Géza, a pécsi Bóbita Bábszínház művésze tervezte és kivitelezte.

„Az alkotóval már több alkalommal dolgozott együtt a bábtagozat: legelőször a Szabó Magda nyomán Szász Ilona szövegkönyve alapján készült Bárány Boldizsár című előadás látványvilágát kivitelezte, legutóbb pedig a Hapci király birodalma című előadás báb- és díszletelemeit tervezte és kivitelezte” – mondja Bandura Emese, a Brighella Bábtagozat vezetője.

Zsiga bőgős Kálmán favágóval és annak feleségével, Matilddal dolgozik az erdőben. Míg a házaspár tréfásan csipkelődik és a szavak teremtő erejéről disputál, Zsiga csak somolyog. Amikor azonban tréfából megfogalmazzák kívánságaikat, ő is csatlakozik a játékba és azt kívánja, hogy feleségének tizenkét gyermeke legyen. Mikor hazaér azonnal kiderül, hogy kívánsága valóban teljesült. A gyermeknevelés feladata azonban annyira megriasztja a bőgőst, hogy azt kívánja: vigye el az ördög őt inkább a pokolba kályhafűtőnek! S mint korábban, legnagyobb meglepetésére ez a kívánsága is teljesül. Az idő múltával Levente, a legkisebb fiú elindult világgá, hogy megkeresse apját. A Mennyországtól a Pokolig járva, végül rátalált Zsiga bőgősre és Klári királykisasszonyra. S, hogy az ördög országában mi történik, Levente miképp járt túl az ördögök eszén? Azt előadásunkból megtudhatjátok!

A bábelőadás zenéjét Kovács Áron Ádám szerezte, a szereplők pedig: Bandura Tibor, Laczkó Tekla, Nagy Anikó és Nagy Tamás.