Díjat kapott az Osonó a 29. Theatra Nemzetközi Színházi Fesztiválon

Díjat kapott az Osonó a 29. Theatra Nemzetközi Színházi Fesztiválon

A franciaországi Saint-Louisben megrendezett fesztiválon való részvétel tegnap este díjjal zárult az Osonó számára. A 11 tagú svájci, belgiumi és franciaországi színházi szakemberekből álló zsűri díjazta a Fazakas Misi által rendezett Ahogyan a víz tükrözi az arcot című előadást. A 21 társulat által bemutatott előadások közül három produkció érdemelte ki a fesztiváldíjat, az Osonó dokumentarista előadása mellett egy svájci és egy francia csapat alkotása is. 

A díjkiosztó után a zsűritagok a következőképpen nyilatkoztak az előadásról:

Claudine Berthet (színésznő és drámaíró, Svájc): „Művészileg erős, élő és csodálatos előadást láttam. Erős és mély volt a téma, de a forma is, ahogyan mindezt átadták. Svájcban és a frankofón országokban elveszítettük ezt az expresszionista stílust, színházi formát. Művészi és pszichológiai sokk volt egyszerre, így vált számomra a fesztivál legjobb előadásává.”

Jacques Puech (fesztiváligazgató, Franciaország): „Az érzelmeket megmozgató őszintesége és a fiatalos energiája miatt,esztétikai, politikai és emberi sokk volt az előadás. Szokatlan színházi formát láttunk, amely felébresztett bennünket, egy olyan társadalmi képet bemutatva, amely mindannyiunkat személyesen megérintett.”

André Leroy (rendező, Franciaország): „A színészi játékot mindenképp ki kell emeljem, mert engem egyszerűen elcsábított. Hihetetlenül sokszínű kifejezési eszközökkel rendelkeznek a színészek és nagyon erős a színpadi jelenlétük. Az előadást pedig nagyon szerettem, mert a témája, a bemutatott romániai helyzet párhuzamba hozható az itteni élettel is.”