Diákelőadás a színház világnapján

 

A Színház az iskolában, iskola a színházban elnevezésű program újabb állomásaként – a Csongor és Tünde elmúlt évadbeli bemutatása után – Karinthy Ferenc Gellérthegyi álmok című színművének és Örkény István egyperceseinek a felhasználásával hoznak létre rövid jeleneteket a középiskolás diákokból és egyetemistákból álló csoportok egy-egy színművész vezetésével. Ezeket majd egy előadás keretében mutatják be Álmok címmel a színház világnapján, március 27-én, szerdán 18 órától a Szigligeti Színházban.

 

A diákoknak szóló színházi programban  idén egyetemisták is részt vesznek: öt nagyváradi középiskola (Ady Endre Gimnázium, Mihai Eminescu Főgimnázium, Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium, Szent László Gimnázium, Iosif Vulcan Főgimnázium), a Francisc Hubic Művészeti Iskola és a Partiumi Keresztény Egyetem összesen 90 diákja vesz részt a programban. A szereplőválogatások után  9 csoport alakult ki, amelyek színművészek vezetésével egy-egy jelenetet hoznak létre a Karinthy-, illetve Örkény-szövegekből. A jeleneteket egybefűzve muatatják majd be a színház világnapján. Szabó K. István, a Szigligeti Társulat művészeti igazgatója egy korábbi tájékoztatón kifejtette, nem az a cél, természetesen, hogy egy egységes előadást hozzanak létre, hanem, hogy a közös gondolkodás és alkotómunka eredményeit együtt mutassák be az érdeklődőknek a diákok.

Az előadásra korlátozott számban még kaphatók jegyek a színház pénztárában, illetve a www.biletmaster.ro honlapon. Egy belépő ára 10 lej. A pénztár nyitvatartási ideje keddtől péntekig 11-13 és 17-19 óra között, valamint egy órával az előadások előtt.