Debreceni vendégjáték-sorozat Szatmárnémetiben

Debreceni vendégjáték-sorozat Szatmárnémetiben

Az immár második évadra visszamenő szakmai együttműködés révén a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának meghívására, bérletcsere-rendszerben a szatmárnémeti Szakszervezetek Művelődési Házának nagyszínpadán játssza Istent a falra festeni című „kocsmadrámáját” a debreceni Csokonai Nemzeti Színház társulata. „Az eredetileg meghirdetett Bulgakov: Mester és Margarita-előadás helyett végül ezt, a Tar Sándor-regény alapján készült előadást hozzuk el Szatmárnémetibe, ugyanis a művelődési ház technikai feltételei nem teszik lehetővé a Bulgakov-darab színpadra állítását” – fogalmazott a két intézmény keddi, közös sajtótájékoztatóján Gemza Péter, a debreceni színház művészeti vezetője.

Az előadás rendezője Mészáros Tibor, aki az általa írt, Katona-pályázatot nyert szövegkönyv alapján vitte színre az előadást. Az ősbemutatóként műsorra tűzött debreceni produkció az idén több fesztiválmeghívást is kapott, többek között szerepel a Városmajori Színházi Szemle versenyprogramjában is. „Ezt az előadást amúgy is meg akartuk hívni Szatmárnémetibe, így pedig bérletben láthatja a közönség. A debreceni színházi műhellyel való kapcsoltunk nagyon fontos számukra, és ez a közös munka még a Vidnyánszky Attila igazgatása alatt indult el, amikor a Tasnádi Csaba által rendezett Világjobbítókkal szerepeltünk a DESZKA Fesztiválon, majd bérletben is játszottuk ott ezt az előadásunkat. Együttműködésünk a Csokonai Nemzeti Színház jelenlegi vezetése alatt teljesedett ki azáltal, hogy teljes, hét előadásos bérletcserét hoztunk létre. Reményeink szerint a közös munkát az elkövetkező évadok során folytatni is fogjuk” – tette hozzá Bessenyei Gedő István, a Harag György Társulat művészeti igazgatója.

Az előadást két hétvége alatt összesen hat alkalommal játssza a magyarországi társulat május 15. és 17., illetve 22. és 23. között. A bérletes előadásokra korlátozott számban még kaphatók jegyek a színház Horea úti jegypénztárában hétköznaponként 10 és 17 óra között, illetve előadások előtt egy órával a művelődési ház előterében. A május 15-én, este 7-től sorra kerülő bemutatóra az Ady-bérletek érvényesek, de 30 lejes egységáron jegyek is vásárolhatók. A többi előadásra a megszokott áron, azaz a diákok és nyugdíjasok 15, a felnőttek pedig 20 lejes áron válthatnak belépőket.

A debreceni színház az idei színházi évadban már játszott Szatmárnémetiben egy bérletes előadást, amely választhatóként szerepelt a nézők bérletcsomagjában: 2014. október 31-én a Gemza Péter által rendezett Nancy Huston: Iokaszté királyné című előadást láthatta a közönség. A bérletcsere-megállapodás értelmében a szatmári társulat a Babarczy László Kossuth- és Jászai-díjas rendező, érdemes és kiváló művész által színre vitt Móricz Zsigmond: Rokonok című előadással vendégszerepelt Debrecenben, 2014 végén, összesen hét alkalommal.

Mészáros Tibor: Istent a falra festeni

Tar Sándor A mi utcánk c. műve nyomán

Szereposztás:

Terhes Mihály………………………………………………………………….. Bakota Árpád

Száraz Esztike………………………………………………………………..            Ráckevei Anna

Béres szomszéd……………………………………………………………            Vranyecz Artúr

Sós Kati……………………………………………………………………            Szakács Hajnalka

Koczkás Oszi……………………………………………………………… Kiss Gergely Máté

Zsíros Terézia Jolán………………………………………………………. Varga Klári

Szerémi Lajos………………………………………………………………            Mercs János

Bántsági Mancika………………………………………………………….            Krajcsi Nikolett

Végső Márton………………………………………………………………           Pál Hunor

Csendes Piroska……………………………………………………………            Majzik Edit

Öreg Misi…………………………………………………………………. Bicskei István

Postás Tóni…………………………………………………………………            Sőtér István

Bíbor Rózsika………………………………………………………………            Kacsur Andrea

Szöszi………………………………………………………………………            Sárközi-Nagy Ilona

Aladár………………………………………………………………………           Papp István

Ágika………………………………………………………………………            Szűcs Kata

Díszlet- és jelmeztervező: Ondraschek Péter

Zenei munkatárs: Dargó Gergely

Koreográfus: Katona Gábor

Ügyelő: Kató Anikó

Rendezőasszisztens: Sóvágó Csaba

Súgó: Lezó Ádám

Rendező: Mészáros Tibor

Bemutató: 2014. június 13.

Az előadás időtartama 1 óra 45 perc, szünet nélkül.

Az előadás létrejöttét az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.

„Az életben csak az az öröm, hogy minden elmúlik, és ez ugyan néha fájdalommal jár, de a fájdalom is elmúlik, és az meg akkor már öröm.” – ilyen és ehhez hasonló mentőöveket vágnak egymáshoz ott, ahol a boldogság csíráját a keserűség levével öntözik.

A helyszín Magyarország egy nevén nem nevezett falujának utolsó – ha nem egyetlen – utcája, s annak fő színtere, a kocsma. Hivatalosan persze presszó, Misi-presszó, a tulaj után. Itt sörrel kísérik a pálinkát, pálinkával kísértik az Istent – és mindezt persze hitelre. Ez a hely mégis aranybánya, hisz itt szórja szét szemérmetlenül élete göngyöleg-gyöngyét az utca díszes-fergeteges kis kolóniája, s itt örülnek együtt – a másik baján.

De mikor van, hogy már kár az öröm? Vajon hány utolsó cseppet lehet tölteni a néha félig üres, néha félig teli pohárba? És ha már rég betelt, meddig mutogathatunk egymásra Isten ujjával? És mikor van túl későn rájönni, hogy úgy volt jó, ahogy volt, amíg nem lett így, ahogy van?

A válasz kacagtatóan édes nedűje és gyomorkeserűje is ott csordogál. A kocsmában.

Fogyasszák figyelmes mértékkel!

Egészségükre!