Debrecenben járt a szatmári Trigonometria

Debrecenben járt a szatmári Trigonometria

Fókuszban az első szerelem címmel tartják Debrecenben a III. Csokonai Színházpedagógiai és Színházi Nevelési Konferenciát, melynek célja, hogy gyermekekkel és fiatalokkal foglalkozó szakemberek közreműködésével kerekasztal-beszélgetéseken, workshopokon, illetve egy részvételi színházi előadáson keresztül bemutassák, közösen megvizsgálják, illetve megvitassák az első szerelem, az intimitás témájának érzékenyítésével, a szexuális neveléssel kapcsolatos kérdéseket.


A témában az Interreg V-A Románia- Magyarország Együttműködési Programban született márciusban a Trigonometria című színházi nevelési előadás, melyet a Harag György Társulat, a Mihai Raicu Társulat és a Csokonai Színház társulatának színészeivel, három szereposztásban készítettek el.


A Harag György Társulat előadása pedig – a konferenciához kapcsolódóan – a hétvégén Debrecenben járt.

Maga a produkció rendhagyó, hiszen az előadásban szereplő színészek – Bogár Barbara, Budizsa Evelyn, Erdei Máté – a történet adott pontjain megállnak, a diákokkal rövid csoportfoglalkozás keretében megbeszélik a látottakat és kikérik véleményüket: a szereplők hogyan kellene viselkedjenek az adott helyzetben. A szereplők e „rendezői utasítások” alapján játsszák el a megbeszélt jeleneteket.


„Történetünk három fiatalról szól. Lilla és Blanka nyolcadikosok, ötéves koruk óta legjobb barátnők. Lilla szerelmes Salamonba. Salamon már gimnazista, és igen népszerű a lányok körében. A lányok iskolájában pénteken bulit rendeznek. A bulin történtek átrajzolják a fiatalok közötti viszonyokat. Osztálytermi előadásunk során a szerelem és barátság témája kerül fókuszba. A cél, hogy az előadáson részt vevő fiatalokkal a színház nyelvén keresztül körbejárjuk azokat a dilemmákat, problémákat, helyzeteket, amelyeket a történet szereplői végigélnek” – fogalmaz az előadás szinopszisa.


A szatmári színészek Debrecenben az Orfeum-teremben adták elő a produkciót, ez alkalommal viszont nem tinédzsereknek, hanem drámapedagógusoknak. Tehát olyanoknak, akik nap mint nap kapcsolatban vannak diákokkal – a korosztállyal, akiknek az előadás szerelemről, érzelmekről, intimitásról szól.


Az előadás nagy sikert aratott a drámapedagógusok körében, akik saját diákjaikra ismertek rá a szatmári színészek játékában. Az előadást követő találkozón pedig volt miről beszélni a látottakkal és a saját tapasztalatokkal kapcsolatban, hiszen a tinédzserekkel az élet soha nem volt egyszerű!