Deák Katalin: Színházi görcs

Deák Katalin: Színházi görcs

 

Más néven: deszkapánik.
Bárkinél jelentkezhet. Dramaturgoknál – hányingerrel járó szorongás próba alatt: hová üljek? Mikor szólaljak meg? Most inkább ne, mert amúgy is nagy a feszültség. Rendezőknél – szédüléssel, magas lázzal, hideg verítékkel járó idegroham próba előtt, alatt és után: ma megcsináljátok végre, amit már egy hete kérek? Biztos én nem mondom érthetően. Mindegy, úgyis azt csináltok, amit akartok. Színészeknél – légszomj és halálfélelem az öltözőben, a próbán, a büfében, az utcán, az üzletben stb.: azért nem mond semmit, mert borzalmas, amit csinálok. Mi lenne, ha azt javasolnám, hogy… Á, nem, inkább nem szólok bele. A nézőtérről amúgy én is nagyon okosakat tudnék mondani. Ügyelőknél – stressz és magas vérnyomás éjjel-nappal: azt hiszitek, magamnak kérem? Tudom, minden azonnal kellene. Szerintetek mit jelent az, hogy MOST? Nézőknél – rossz közérzettel járó aggodalom előadás előtt és alatt: csak meg ne szólítsanak!  Mindenki érti, csak én nem? Jó, akkor inkább tapsolok.

A színházi görcs jelentkezésekor az alkotók szabadsága (kreativitása, kísérletező kedve) akaratukon kívül összezárul. Ezt nevezzük szabadságrándulásnak. Fájdalmat érezhetünk a gyomorban, a lapockák között, a mellkasban, a lábikrákban, valamint a lélek lokalizálhatatlan tájékain. Az összehúzódást nem követi kiengedés.
Vigyázat: lehet néhány másodperces, de akár évekig is eltarthat! A színházi görcs rendkívül elterjedt: a színházban dolgozók és a színházat látogatók 99,9 százaléka életében legalább egyszer megtapasztalja. Jelentkezhet személyenként vagy csoportosan.

Okai: többek között önbizalomhiány. A munkatársak iránti bizalmatlanság. Besavanyodás. A kíváncsiság alacsony koncentrációja.
Kezelése: tesztelés alatt.