Csütörtökön mutatják be Szatmáron a Parancsára, Führerem című monodrámát

Csütörtökön mutatják be Szatmáron a Parancsára, Führerem című monodrámát

November 8-án 19 órai kezdettel az Ács Alajos Stúdióteremben mutatják be, majd november 13-án ismét műsorra tűzik a Harag György Társulat legújabb produkcióját, a Brigitte Schwaiger írása alapján színpadra vitt Parancsára, Führerem című monodrámát.

Az előadás szereplője Bogár Barbara, a Harag György Társulat színésze, a darabot pedig Sorin Militaru, a társulat alkalmazott rendezője vitte színre.

Egy zsigerből ítélkező és gondolkodás nélkül stigmatizáló társadalomban, amelyben minden ítélet előítélet csupán, és minden per előre lejátszott forgatókönyv alapján alakul, egy nő vall őszintén az életéről, Hitlerről, a Führerhez és a náci ideológiához való törhetetlen hűségéről és hitéről. A bírák ebben a fiktív, késői perben maguk a nézők, akiknek ítélniük kell fölötte. Gyertek, hallgassátok meg történetét és hozzatok ítéletet!

Az előadás súlyosan felkavaró kérdéseket feszeget a végletekig vitt vakhit, a hűség, a becsület törékeny és sokféle módon interpretálható fogalmairól, arról, hogy ki bűnös és ki áldozat egy olyan rendszerben, amely milliók életére tör, miközben saját híveit is a végletekig használja és kihasználja. Nem utolsósorban felveti az utólag ítélkező bírák roppant felelősségének kérdését is.

De létezhet-e igazságos ítélet, méltó büntetés vagy kegyes megbocsájtás ennyi évtized múltán visszatekintve a történelem legsötétebb korszakainak egyikébe?

Kezünkben a döntés, és csak mi hozhatunk érvényes ítéletet az utókor nevében. Még akkor is, sőt, annál inkább, ha ez az ítélet, s általa az előadás maga is estéről estére változik, lezárhatatlanul, az aktuális esküdtszék pillanatnyi döntése szerint…