Csütörtökön kezdődik a 4. pulzArt fesztivál

Csütörtökön kezdődik a 4. pulzArt fesztivál

Csütörtökön indul a 4. pulzArt kortárs összművészeti fesztivál Sepsiszentgyörgyön. Ismét közös nevezőn az irodalom, képzőművészet, zene és a színház, a Kép évében pedig a vizualitás, a képiség kerül a figyelem középpontjába. Közel ötven programpont, minden eddiginél több külföldi vendégelőadó várja az érdeklődőket.

Kirakat-túrával kezdődik a pulzArt

Csütörtökön a fesztivál nyitórendezvényén a VitrinArt című belvárosi kirakat-túra során a képiség és a látvány egy egészen sajátságos megjelenési formáját láthatjuk, az önkormányzat kezdeményezésére hét belvárosi bolt kirakatát tervezték át fiatal alkotók, esztétikai és gazdasági szempontokat egyaránt szem előtt tartva.

A Tein Teaház ad otthont Rabóczky Judit Rita Danse Macabre című kiállításának. A magyarországi fiatal szobrászgeneráció ígéretes tehetségének számító művész tárlatát Völgyi Tóth Zsuzsa kulturális szerkesztő, az MTVA műsorvezetője nyitja meg. Hogy a vers menő lehet, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a magyarországi Bob és Bobék Orchestra verskoncertjei teltházzal mennek. A két slammer és két tehetséges zenész alkotta csapat a versmondás és vers megzenésítésének korszerűsítésével kísérletezik, a pulzArton a Mi lárma ez megént? című Petőfi verskoncertjükkel mutatkoznak be.  Brâncuși fiai és lányai. Egy családi intrika címmel nyílik csoportos kiállítás a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér, ahol ezúttal a Constantin Brâncuși köré épített mítosz, a brâncuşi-i kultusz megértésének, leépítésének kérdéskörét feszegetik az alkotók. Képi és zenei csemegének is nevezhető a brit Hidden Orchestra fellépése, a skót felföld rendkívüli elektro-akusztikus dzsesszzenekara stúdióprojektből nőtt ki és vált népszerű, élő fellépéseket is vállaló formációvá. Koncertjeiken nagyon magabiztos, eredeti, friss és erőteljes zenekar képét adják, bátran ingázva a pihentető és nyugtalanító végletek között. Már csütörtökön megkezdődik a Sorin Trăistaru által vezetett Kalligráfia műhely, a négy napos intenzív workshop során két stílus megformázását ismerhetik meg az érdeklődők.

Virtuális épületfestés

Esténként a Székely Mikó Kollégium park felőli oldalán lesz látható Sepsiszentgyörgy első igazi video mapping show-ja, amelyen a Tone Troopers csapat mellett három vizuális művész – Szabó Beáta, Kusztos Dávid és Răduţu Daniel – dolgozik. Az egyedi képanyag egyedi zenei dimenziót is kap, amely nem pusztán aláfestésként funkcionál, hanem a képi világgal karöltve biztosít egy sajátos audiovizuális élményt. Virtuális épületfestésre Sepsiszentgyörgy központjában korábban is voltak hasonló kísérletek, többek között a pulzArt fesztivál keretein belül, azonban jelen projekt minden szempontból túlnövi azokat. Az ötperces non-figuratív audiovizuális alkotás minden nap a program függvényében este 9 és éjfél között, óránként lesz megtekinthető.

Filigrán fantáziákkal teli napok

Pénteken Az ikonfestés művészete címmel tartanak a Magmában Brâncuși kreativitásműhelyt Dan Acostioaei vezetésével. A foglalkozás kapcsolódik a Magma legújabb csoportos kiállításához, amelynek témája a Constantin Brâncuși köré épített mítosz, a brâncuși-i kultusz megértése, leépítése. Megkezdődnek délelőtt a Balázs Zoltán az animációs foglalkozásai is, a sepsiszentgyörgyi származású dr. Balázs Zoltán, a nagyváradi a PKE Képzőművészeti Tanszék adjunktusa kisiskolásoknak és középiskolásoknak tart műhelymunkát. Pénteken délután indulnak A szem irodalmi és társadalomkritikai platform szabad beszélgetései a Színház büféjében.

Az idei pulzArt talán legizgalmasabb projektje a Davy & Kristin McGuire nevével fémjelzett The Icebook. Hibrid művészeti alkotásaik finom, törékeny anyagokból épített filigrán fantáziák, amelyek pillanatnyilag életre kelnek a digitális vetítés és a csendes mesemondás által. Az Icebook a világ első 3D mapping pop-up könyve, egy színházi installáció, amely intim, 20 perces vizuális élményt nyújt. A produkciót többször is bemutatják, érdemes időben  bejelentkezni!

Időarcok Fortepanban címmel tartják meg a közönségtalálkozót Rakovszky Zsuzsa íróval a Bod Péter Megyei Könyvtárban. A legendás lengyel plakátművészetbe lehet belekóstolni a kortárs lengyel plakátokat bemutató kiállításon, amelynek a Lábas Ház ad otthont. A Bob és Bobék Orchestra saját műveivel lép fel a Tein Teaházban, a mellette található INdiVINO-ban dr. Veress Emőd jogász A Római Birodalom romjai című fotókiállítását lehet megtekinteni. Első alkalommal szerepel a városban a Tünet Együttes, amely Az éjszaka csodái című előadásával érkezik. A produkció műfaja saját meghatározás szerint tánc, tüll, balett és két fiatal találkozását meséli el. Este a főtéren tűzzsonglőrök bűvölik el a közönséget, a budapesti Flame Flowers Lángok Keringője című produkciójának témája a nő és a férfi közti párbeszéd. Az előadásban a modern technikai megoldások klasszikus zenével és a reneszánsz, barokk, romantika korát idéző látványvilággal egészülnek ki. A koreográfiák alapját a táncon túl a magas szintű zsonglőrtechnika képezi, amely hangsúlyozza a kompozíció korábban felépített lírai hangulatát. Az előadás szombat este is megtekinthető.

Köztünk minden rendben

Szombaton délután Váncsa Domokos fényfestő műhelyébe várják a felnőtteket és szülői kísérettel a gyerekeket. Egy fényképezőgép és egy elemlámpa elégséges a fényfestő játékhoz, ugyanis, ha a fényképezőgépet úgy állítjuk be, festeni is tudunk a fénnyel. A Kép évében mi sem természetesebb, minthogy Nádas Péter kevésbé ismert, fotográfusi munkásságát mutassuk be, a „…Mit tesz a fény …” című tárlata a Köntés Galériában lesz látható. Dan Perjovschi, aki hosszú évek óta a nemzetközi művészeti élet szoros értelemben vett élvonalát erősíti, a pulzArton nemcsak egy falrajzot készít el, hanem beszélgetni is lehet vele a Hostel Beer Pub-ban. Wesselényi-Garay Andor és Bazsányi Sándor: Kettős vakolás című építészet és irodalom viszonyát feszegető kötetről beszélget Fám Erika a szerzőkkel a Bod Péter Megyei Könyvtárban. Kortárs lengyel szerző darabját viszi színpadra a Bukaresti Nemzeti Színház Köztünk minden rendben című előadásában Radu Afrim rendező, a produkció attól is figyelemre méltó, hogy hazai színpadon lép fel Téglás István, öt szerepet is megformálva az előadásban.

 A kelet-európai animáció helyzete is terítékre kerül, az Andrei Mureşanu Színházban tartanak kerekasztal beszélgetést Patrovits Tamás, animációs filmrendező, a Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál igazgatója és Orosz Anna Ida, filmteoretikus, a Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál kurátora, valamint Balázs Zoltán, vizuális művész, a Nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem Képzőművészeti Tanszék tanára részvételével. Ugyancsak animációs program ugyanott: szombaton és a vasárnap este a BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál legjobb animációit vetítik.

Tóth Viktor & Bird Food Market a modern jazz és a hip-hop szubkultúra házassága, minden pillanatban újjászülető, önmagát újraértelmező zenét, tört ritmusok sodródó pulzálását, és magas szintű improvizációt ígér.

Szürreális világok kapujában

Izgalmas alkotói világokat ismerhetünk meg a Shan Jiang japán származású, Angliában élő illusztrátorral a Hostel Beer Pub-ban folytatott beszélgetésen, illetve Tein Teaházban szervezett közönségtalálkozókon,  Alexandru Vakulovski és Potozky László is vasárnap lesz jelen a fesztiválon.

 A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház a Rózsák című előadással érkezik a pulzArtra, amely Urbán András társulatának 2010-ben bemutatott, Tolnai Ottó azonos című szabadverséből készült A kisinyovi rózsa című előadása folytatása. Abszurd jelenetképekből összefűzött, sajátosan szürreális színpadi világ, a nézői déjá vu- érzést folyamatosan stimuláló cselekvéssor és szuggesztív színészi játék jellemzi a produkciót.

A Hang Massive tartja a pulzArt zárókoncertjét, a Danny Cudd és Markus Offbeat duó úttörő kezdeményezésnek számít a folyamatosan bővülő hang zenészek világában. A hangből, amely a világ egyik legfiatalabb kézműves hangszere, amelyből  – különleges formája, anyaga és bevonata miatt – soha nem hallott hangokat csalogatnak ki, aki egyszer meghallja, örökre megjegyzi a hívogató, spirituális élményt nyújtó, éterien fémes hangzást.

Éjszakánként pulzArt Session címmel a Dózsa klubban tartanak elektronikus zenei bulikat, csütörtök éjjel Kvark, Smoothnoise, Detour, péntek éjjel Jumbo, Zo, Kaiju, Beast, szombat éjjel Lohn Jennon, Küb_beat, Frederic Robinson Live, Grid lép fel, vasárnap éjjel Tone Troopers & Friends szervezésében afterpaty-val zárul a negyedik pulzArt fesztivál.

Részletes program a www.pulzArt.ro honlapon található.

 

 

Szervezők: Kónya Ádám Művelődési Ház, Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala

Társszervezők: Bod Péter Megyei Könyvtár, Tone Troopers Audio-Vizuális Egyesület

Partnerek: Kovászna Megye Tanácsa, Háromszék Táncegyüttes, Tamási Áron Színház, M Studio Mozgásszínház, Cimborák Bábszínház, Lábas Ház, Romániai Képzőművész Szövetség Sepsiszentgyörgyi Fiókja, Magma Kortárs Művészeti Kiállítótér, MUKKK Kulturális és Ifjúsági Egyesület, Kónya et Kónya Ponopol, Köntés Pincegaléria, Hostel Beer Pub, Tein Teaház, Balassi Intézet

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap (NKA), Szépírók Társasága