Csokonai és Kroetz a kolozsvári színházban

Csokonai és Kroetz a kolozsvári színházban

Két bemutatót tart a következő héten a Kolozsvári Állami Magyar Színház. Hétfőn, március 2-án 20 órától Franz Xaver Kroetz A vágy című darabjának premierjére kerül sor a stúdióteremben (rendező: Albu István), míg március 6-án, pénteken 20 órától bemutatják Csokonai Vitéz Mihály Az özvegy Karnyóné és a két szeleburdiak című tündérjátékát Keresztes Attila rendezésében. A vágy eredetileg február 27-én, pénteken lett volna a premierje, de objektív okok miatt meg kellett változtatni a bemutató időpontját.

A premiereket megelőző sajtótájékoztatón Visky András művészeti vezető köszöntötte a megjelenteket. Albu István rendező a Kroetz által írt szöveget az emberi élet fordulópontjaihoz kötötte, azokhoz, melyeket a vágy (ha nem is feltétlenül a szexuális vágy) befolyásol. A próbafolyamat különleges volt, mondta, az öt színésszel bensőséges és sajátos kapcsolat alakult ki, mely meghatározta az előadás alakulását. Visky András kérdésére válaszolva, hogy miképpen viszonyul a produkció Kroetz naturalista dramaturgiájához, Albu elárulta, hogy a kiindulási pont a lélektani realista regiszter volt, de sok helyzet túlmutat a pszichológián, új megoldásokat, kulcsokat is kerestek az alkotói folyamat során.

Visky bemutató jellemzése szerint Keresztes Attila rendezői stílusa sok formával játszik, de nem eklektikusan, hanem ironikusan. Keresztes évek után „tért haza” Kolozsvárra, a parádés szereposztás tagjaival „együtt nőtt fel”, vallotta, ez meghatározta a munka menetét és hangulatát. A rendező Csokonai iránt érzett végtelen szimpátiájáról beszélt, a közösnek érzett, „jó értelemben vett pofátlanságról”. Az 1799-ben írt darab gyakorlatilag egy groteszk-abszurd szöveg, melyet a mai színház nyelvén egészen jól meg lehet szólaltatni, a nyelvújítás előtti magyar szöveg nehezen érthetőségének ellenére, mondta Keresztes. Az eredeti nyelvezetet megtartja amúgy az előadás, de vendégszövegek, szójátékok révén kapcsolja ezt a mához. A díszlet, a jelmez, és a hangsúlyosan jelen lévő zenei betétek mind ezt a kettőséget, a groteszkben egyesülő XVIII. század végi korhangulatot és kortárs jelleget tükrözik.

Visky András végül felhívta a figyelmet, hogy a Színházi Világnap kapcsán a Kolozsvári Magyar Színház miniévadot hirdet. Március 24. és 28. között öt produkciót láthat a közönség (Aki elzárja az éjszakát, Az öreg hölgy látogatása, A vágy, Ványa bácsi, #hattyúdal). Erre az  öt előadásra kedvezményes jegycsomag is vásárolható, ennek ára 90 lej teljes áron, 60 lej kedvezményesen.