Csillag a máglyán - Harag előadás látható online

Csillag a máglyán – Harag előadás látható online

A legendás kolozsvári előadás Harag György rendezésében 1977-ből – online elérhető vetítés

2021. március 26. 19:00 – 22:40

Helyszín: Uránia-online

A Kolozsvári Magyar Színház 45 éve bemutatott ikonikus előadásának archív felvétele a Színházi Világnap előestéjén, magyar nyelven, román felirattal. 
Rendezte: Harag György

Az Uránia Nemzeti Filmszínház és a TVR Nemzeti Tévészínház közös tévészínházi filmsorozatának nyitó előadása

Szereplők:

Szervét: HÉJJA SÁNDOR
Kálvin: LOHINSZKY LORÁND  m.v.

További szerepekbenSenkálszky Endre (Farel), Vadász Zoltán (Ory),  Barkó György (de la Fontaine), Bisztrai Mária (Idelette), Jancsó Miklós (Antal), Péterffy Gyula (Hitnyomozó), Schaaser Richárd/Köllő Béla (La Forge), Katona Éva (Veronika), Kozma Lajos (Arzellier), Katona Károly (de la Court), Mihály Pál (Rendőrfőnök), Pásztor János (Perrin), Ille Ferenc (Polgár), Ambrus Vilmos (Bőrtönőr), Toducz Gyula (II. Polgár), Higyed Imre (Darlot), Albert Júlia (Asszony), Geréb Attila (Brigadéros).

Csillag a máglyán a reformáció korában játszódik. Két hajdani jó barát – Kálvin János, a jogászból lett egyházalapító teológus, és az orvosból hittudóssá váló Szervét Mihály – nézetkülönbségből halálos ellentétté fokozódó hitvitájáról szól. Színpadi értelemben a vitadráma nem egy hálás műfaj, azonban Harag György és nagyszerű társulata – élén az erdélyi magyar színjátszás két akkoriban talán a legnagyobbaknak mondható színművészével – ebből is érzékletes, sodró lendületű, még archív felvételen is igazán színes, kimondottan izgalmas, mélyen emberi, ma is aktuális előadást alkotott.

Harag György (1925-1985) – akit nemzetközi hírű román kollégái nem csupán Románia, de a XX. század egyik legkiválóbb színházi rendezőjének tekintettek – az idén 229 éves Kolozsvári Magyar Színház egyik aranykorát teremtette meg.  Művészeti vezetésének legendás előadás-sorozata volt az ú.n. „Sütő-trilógia” színre állítása is. Sütő András (1927-2006) mindhárom tragédiájára jellemző, hogy a főszereplők ugyanannak a problémának a két pólusát testesítik meg, de az egymásnak feszülés mellett tág teret kap a főhősök belső konfliktusa, érzelmi kivetülése. „A lócsiszár virágvasárnapja” 1975-ös bemutatójával kezdődő, és 1978-ban a „Káin és Ábel” premierjével záruló hármas középső darabja az éppen 45 éve színpadra állított CSILLAG A MÁGLYÁN.

Annak idején a Magyar Adás munkatársai a bukaresti Bulandra Színházban mind a három kolozsvári előadást rögzítették, de a nyolcvanas évek zűrzavarában a „Sütő – Harag trilógia” kópiái is elkallódtak. Úgy tűnt: örökre. Mígnem a Harag- portré készítése közben az egyik román szerkesztő felfedezte a nagyon rossz állapotban lévő, de a teljes előadást tartalmazó felvételt a központi TVR archívumban. Demeter András tévészínház-igazgatónak sem kellett több: azonmód restauráltatta, feliratozták, és 2017. október 31-én a Román Nemzeti Tévészínház nézői ezzel a produkcióval ünnepelhették a Reformáció 500. évfordulóját.

Az Uránia – TVR vetítés-sorozatának első produkciója a Színházi Világnap előestéjén ékesen bizonyítja a tévészínház legfőbb erényét. Azt, hogy képes megragadni a tovatűnő pillanatot, elevenen megőrizni letűnt korok foglalatjait, életben tartani régóta a nem-ismert tartományba szerződött művészek csodálatos alakításait, alkotásait.