Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Temesvár – januári játékrend

A színház közleménye:

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház januárban kilenc előadást játszik. Meghívott előadásként színpadra kerül a Horváth Csaba által rendezett Toldi, ezen kívül a temesvári közönség a Gardénia, Deviancia, Prah, Rendőrség, Özönvíz előtt valamint a Peer Gynt című előadásokat láthatja.

Fotók: Biró Márton


Január 6-án, majd 16-án újra látható a temesvári színház legfrissebb előadása, a Gardénia, Elżbieta Chowaniec érzékeny drámája, Koltai M. Gábor rendezésében. Kislányok, kisasszonyok, hölgyek, némberek, tündérek, boszorkányok, hercegnők és koszos cselédek, elvirágzott prostituáltak és kényeskedő dámák. Éhesek, vágyakoznak, verekednek, mocskolódnak, ölelkeznek, üvöltenek, sírnak, keringőznek – négy nő. Négy női generáció innen, a közeli Krakkóból, Lengyelországból, Közép-Európából. Egy szelet közép-európai történelem; ötven év pokoljárása, újra meg újra fellobbanó és kifakuló álmok, keretbe törések, falnak rohanások, felröppenések és elvérzések. Mint egy görög tragédiában, úgy örökíti nemzedékről nemzedékre sorsát egy sajátos női vérvonal. Négy portré – mögöttük egy kontinensdarab. Bőröndjükben a történelem, bennük az örök, egyszerre iszonyú és mégis csodálatos Nő.

Január 9-én a Deviancia, 11-én a Prah, 14-én a Rendőrség című előadások kerülnek műsorra. Felhívjuk közönségünk figyelmét, hogy Prah, valamint a Deviancia előadások időpontjai a decemberben kiküldött havi programunkhoz képest változtak.

A 2012 novemberében bemutatott Özönvíz előtt a világvége után is műsoron marad – az érdeklődők 19-én tekinthetik meg a színház Nagytermében. Vásárolsz egy zacskó chipset és megtudod, hogy itt a világvége. Legalábbis az özönvíz. Ha szerencséd van nyersz egy yachtot. A yachtról kiderül, hogy egy csónak. Egy tutaj. Egy semmi. És neked magaddal kell vinned mindazt, ami számít. Mi számít? Ki számít? Te számítasz-e egyáltalán? Mi a jobb, ha elered, vagy nem az az eső? Előbb-utóbb kiderül. Mindenesetre vásárolj egy gorillát.

21-én és 22-én a Peer Gynt kerül színpadra. Ibsen Peer Gynt-jének főhőse a nyughatatlan, saját lehetőségeit kutató, felfedezni vágyó, esendő férfi. Az emberi sors alapvető kérdéseire választ kereső színmű a budapesti Forte Társulattal közös előadásban születik újjá.

Meghívott előadásként a Toldi lesz látható, január 22-én. A budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem negyedéves fizikai színházi rendező-koreográfus osztály előadása Arany János klasszikusa nyomán osztályfőnökük, Horváth Csaba rendezésében kedden 14 órától tekinthető meg a színház Nagytermében. Az előadás során a teljes Arany-mű elhangzik, miközben a mozgás, a zene, a tánc a szöveg szerves részévé válik. Az igazi kihívást az jelentette, hogy hogyan tudunk egy klasszikus, veretes művet megszólaltatni a kortárs színház nyelvén, mondja Horváth Csaba, aki Temesváron a Peer Gynt című előadást rendezte.

 

A jegyiroda nyitvatartása: hétfőtől péntekig 16-19 óra között, illetve minden előadás előtt egy órával lehet jegyet váltani; cím: Alba Iulia utca 2. szám, telefon: 0356-450.606, e-mail cím: ticket@tm-t.ro. Emlékeztetjük Önöket, hogy most már online is megvásárolhatják jegyeiket a www.biletmaster.ro és www.tm-t.ro címeken.

Felhívjuk nézőink figyelmét, hogy az előzetes helyfoglalások az előadás kezdése előtt 20 perccel érvényüket vesztik. Kérjük, időben váltsák ki jegyeiket!

 

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!

VASÁRNAP

6

DUMINICĂ

19:00

Stúdió Terem

Sala Studio

Elżbieta ChowaniecGARDÉNIA / GARDENIA                      

R.: Koltai M. Gábor                                                

SZERDA

9

MIERCURI

18:00

Stúdió Terem

Sala Studio

Németh ÁkosDEVIANCIA / DEVIANŢĂ

R.: Németh Ákos

PÉNTEK

11

VINERI

19:00

Stúdió Terem

Sala Studio

Spiró GyörgyPRAH

R.: László Sándor

HÉTFŐ

14

LUNI

19:00

Nagyterem

Sala Mare

Sławomir MrożekRENDŐRSÉG / POLIŢIA

R.: Hernyák György                                        

SZERDA

16

MIERCURI

17:00

Stúdió Terem

Sala Studio

Elżbieta ChowaniecGARDÉNIA / GARDENIA                      

R.: Koltai M. Gábor

SZOMBAT

19

SÂMBĂTĂ

19:00

Nagyterem

Sala Mare

Oleg & Vladimir PresnyakovÖZÖNVÍZ ELŐTT / ÎNAINTE DE POTOP

R.: Szabó Máté

HÉTFŐ

21

LUNI

18:00

Nagyterem

Sala Mare

Henrik IbsenPEER GYNT

R.: Horváth Csaba

KEDD

22

MARŢI

14:00

Nagyterem

Sala Mare

Arany JánosTOLDI

R.: Horváth Csaba

A budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem előadása / Spectacol al Universităţii de Teatru şi Film din Budapesta

Spectacol în limba maghiară, nu se asigură traducere                             

KEDD

22

MARŢI

18:00

Nagyterem

Sala Mare

Henrik IbsenPEER GYNT

R.: Horváth Csaba