Csíkszeredai és Bukaresti turnén az Ördög próbája előadás

Csíkszeredai és Bukaresti turnén az Ördög próbája előadás

Több napos, két állomásos turnéra indult pár nappal ezelőtt a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának nagysikerű produkciója, Az ördög próbája. A Radu Afrim rendezte előadás tegnap a Csíkszeredában megrendezésre került VII. Interetnikai Színházi Fesztiválon szerepelt. A csíkszeredai vendégjáték után ma és holnap a legnagyobb romániai színházi seregszemle, az Országos Színházi Találkozó [Festivalul Naţional de Teatru, FNT] meghívottjaként Bukarestben lesz látható. A társulat az elmúlt négy éveben minden alkalommal beválogatást nyert az Országos Színházi találkozóra.

Az ördög próbája előadásnak létrejötte különleges munkafolyamat eredménye, amely a román színházi élet kiemelkedő rendezője és a színészek közös improvizációjából áll.  A csíkszeredai közönség október 26-án, az IFESZT zárónapján láthatta az előadást, amely a délutáni kezdés ellenére is telt háznak és közönségsikernek örvendett a Csíki Játékszín Hunyadi László Kamaratermében.

Az előadást követően Szűcs Katalin magyarországi kritikus moderálásában szakmai fórumra került sor, melyen a fesztivál seregszemle jellegének megfelelően színházi szakemberek, színikritikusok az alkotókkal beszélgettek. Az előadást a szakmai beszélgetés résztvevői is minden tekintetben pozitívan értékelték, és egyetértettek abban, hogy a közel két és fél órás, szünet nélküli előadás minden pillanatában remekül szórakoztak.

Az beszélgetést és díszletbontást követően az alkotó stáb Bukarestbe indult, ahol ma este 19.30 órakor lép színpadra az Odeon Színház Majestic termében. Az ördög próbája holnap, október 29-én további két alkalommal is megtekinthető lesz ugyanott: délután 17.00 és este 20.30 órától.

A Országos Színházi Találkozó [Festivalul Naţional de Teatru, FNT] szervezői az UNITER, a Kulturális Minisztérium, Bukarest Polgármesteri Hivatala és az ARCUB. A fesztivál válogatója, és egyszemélyben művészeti igazgatója Marina Constantinescu kritikus.