Csíki Játékszín májusi játékrendje

Csíki Játékszín májusi játékrendje

A májusra újabb bemutatóval készül a Csíki Játékszín: George F. Walker Kanada egyik legtermékenyebb és legnépszerűbb drámaírója, mióta színházi pályafutása az 1970-es évek elején elkezdődött. Walker Kafka, és Lewis Carroll nyomán jellegzetes, szatirikus, gyors tempójú komédiákat ír, amelyek a kortárs városi kultúra problémáit mutatják fel. Élesen megrajzolt fiatal karaktereivel a Szar ügy (r.: Alejandro Duran) 1993-as premierje óta szinte folyamatos sikert aratott Kanadában és a világ színházaiban. Kamaszokról, akik saját magukkal és felelősségükkel küzdenek, nem csak kamaszoknak.

„Lehetne engem is szeretni?” – kérdezi a drámairodalom legnagyobb gazembere. A moralizáló fölháborodással semmire se megyünk, ha III. Richárd alakjában nem látjuk meg komisz, briliáns, figyelemre éhes, bájos és félelmetes gyermekeink alakját, és nyugtalanító kérdéseikre nem vagyunk hajlandóak őszintén válaszolni, és alaposan szemügyre venni magunkat és környezetünket: hogy ilyen gonosszá ki tette őket.

A hírhedt útonállót, Torzonborzot már több mint két éve körözik, mert rettegésben tartja a környéket. Búvóhelye ismeretlen, csak sejteni lehet, hogy a városkához közeli erdőben verhetett tanyát. A rendőrség tehetetlen, a helyiek azt beszélik, hogy talán maga Üstöllési őrmester is retteg a veszélyes bűnözőtől. Miután Torzonborz kirabolja Paprika Jancsi nagymamáját is, Jancsi úgy dönt, hogy legjobb barátjával, Vitéz Lackóval segítenek rendőri kézre keríteni a gonosztevőt.

Nincs május Csárdáskirálynő nélkül. Az osztrák-magyar operett műfajában talán nem is született nagyobb mű, mint a Csárdáskirálynő. Túlélt két világháborút, forradalmakat, rendszerváltásokat, kritikát és ovációt, miközben úgy tudott szórakoztató maradni, hogy mindenkor megtartotta aktualitását. Mialatt felcsendülnek a régi slágerek, és az utolsó felvonásig szorítunk Edvin herceg és az orfeumi énekesnő osztályhatárokon átívelő szerelmi viszonyáért, odakint mindig történik valami. A mű keletkezésének idején ez a háború volt, most pedig a világjárvány.

Tíz napra Csíkszereda városát kulturális csomóponttá formáljuk. Négy egyetem színház- és filmművészeti szakos végzős hallgatói és oktatói költöznek május 13-22 között Csíkszeredába a színházi előadásokat, performanszokat, filmvetítéseket, koncerteket, workshopokat is magában foglaló Unscene fesztivál második kiadásának idejére.

Az Agamemnon szerzője, Rodrigo García napjaink egyik vezető drámaírója, dramaturgja és színházi rendezője, a kortárs színházcsinálás egyik legradikálisabb kérdezője, aki a fogyasztói társadalomban megtapasztalható egyéniségvesztés, elembertelenedés problémáit eufemizmusoktól mentesen veti fel. A monodráma főhőse pedig a homo consumens szorongó, elidegenedett, nyugtalan, vásárlási és fogyasztási lázban, mámorban elragadtatott figurája, akik mindannyian vagyunk, ahogy belépünk egy szupermarketbe vagy útszéli KFC-be.

A 400 éve született Molière alkotói életének talán legsorsfordítóbb eseménye, amikor XIV. Lajos király előtt Versailles-ban bemutatja a Tartuffe című darabot: az álszentségről és képmutatásról szóló komédiát. Az évfordulót ennek az ikonikus darabnak a premierjével ünnepeljük, amely a csalók, képmutatók, álszentek és hiszékenyek sokszereplős társasjátékába avatja be a nézőket. Középpontjában egy különös családdrámával, és egy családfővel, akinek alakjából az rajzolódik ki, hogy a hiszékenység és naivitás legalább annyira kell a köpönyegforgatás sikerességéhez, mint egy minden hájjal megkent cselszövő.