Csalóka szivárvány - Tamási művét játssza a Csíki Játékszín

Csalóka szivárvány – Tamási művét játssza a Csíki Játékszín

120 éve született Tamási Áron. A Csíki Játékszín október 24-29 között öt alkalommal játssza Tamási színművét, a Csalóka szivárványt. Október 24-én, kedden a Csongor és Tünde bérletesek, október 25-én, szerdán az Arlechino bérletesek, míg október 26-án, csütörtökön a Romeo és Júlia bérletesek tekinthetik meg az produkciót. Mindhárom nap 17 órától kerül sor az előadásokra. A fennmaradó helyek függvényében jegyek is válthatók a színház jegypénztárában. Helyfoglalásra a 0266-314472-es telefonszámon van lehetőség.

A Csíki Játékszín a 2017/18-as színházi évadot vidéki helyszínein Tamási színművével kezdi. A csíki társulat október 28-án, szombaton 19 órától Gyergyócsomafalván, a Borsos Miklós bérletes nézőinek játssza az előadást. Október 29-én, vasárnap 19 órától Gyergyóremetén a Cseres Tibor bérletesek nézhetik meg az előadást. A fennmaradó helyekre a helyszínen jegyet is lehet váltani. Jegyek ára felnőtteknek 20 lej, diákoknak és nyugdíjasoknak 10 lej.

A gyergyócsomafalvi és gyergyóremetei előadások a Színház Hargita Megyének program része, mely Hargita Megye Tanácsának, a Hargita Megyei Kulturális Központnak és helyi Polgármesteri Hivataloknak az együttműködésével valósul meg.

A Csalóka szivárvány filozofikus színpadi mű, többrétűen hatja át a kettősség motívuma. Az ember nem elégszik meg sorsával, több akar lenni, mint ami, szeretné túllépni önmaga korlátait. Tamási arra figyelmeztet, hogy ez a törekvés a lelki egyensúly, az önazonosság elvesztéséhez vezethet.

A falusi gazda, Czintos Bálint fia leérettségizett. Az öröm enyhíti, de el is mélyíti az özvegy férfi fájdalmát, hogy ő nem tanulhatott. Egykori iskolatársa, Kund Ottó látogatása küldi át Czintost a szivárvány alatt. A filozófus vízbe veti magát vendéglátója öltözetében, így Czintos új életet kezdhet valaki másként.

Tamási Áron

CSALÓKA SZIVÁRVÁNY

színmű két részben

Szereposztás:

CZINTOS BÁLINT, falusi gazda: VERESS ALBERT
KÁLMÁN, Czintos érettségizett fia: BORSOS TAMÁS e.h.
SAMU BÁCSI, öreg rokon és mindenes Czintosnál: FÜLÖP ZOLTÁN
RÓZSA NÉNI, Samu bácsi felesége: ZSIGMOND ÉVA BEÁTA

ABA, Samu bácsi félárva unokája: GÁL EDE
TIBÁD ÚR, kereskedő a faluban: KISS ERNŐ
ZSUZSANNA, Tibád úr úrilánya: SÁNDOR ANNA
KUND OTTÓ, megszomorodott filozófus: BUDAHÁZI ATTILA
KUNDI KUND, Czintos úri alakban: VERESS ALBERT
DUKA VENDEL, vasműves és kovács a faluban: LŐRINCZ ANDRÁS ERNŐ
VIOLA, Duka felesége: BARTALIS GABRIELLA
IBOLYKA, Duka leánya: RÁDULY BEÁTA
VIRÁG ÚR, nyugalmazott őrmester: GIACOMELLO ROBERTO
FECSKE, levélhordó a faluban: PAP TIBOR
JÁNOS, szolgalegény Czintosnál: PUSKÁS LÁSZLÓ
BERTA, János kedvese, kisegítő Czintosnál: BOKOR ANDREA
BÁLINTKA, Kundi Kund és Zsuzsanna fia: GÁL ÁRON

Tervező: PARÁSZKA MÁTÉ

Rendező: PARÁSZKA MIKLÓS

Az előadás a Tamási Áron Alapítvány engedélyével készült

A produkciót támogatta a Nemzeti Kulturális Alap