Constantin Brâncuși-nak dedikált hangelőadás a ZIZ-ben

Constantin Brâncuși-nak dedikált hangelőadás a ZIZ-ben

Február 26-án, vasárnap este 7 órától a CORBU projekt a Dezleganie (Ritualul) című hangelőadással ünnepli Constantin Brâncuși szobrász születésének 147. évfordulóját.

Az eseményre a kolozsvári ZIZ – Művészeti és Szociális térben kerül sor.
A ZIZ egyike Kolozsvár újabb kulturális és kortárs művészeti tereinek. A 2020-ban megnyitott ZIZ színháznak, táncnak, koncerteknek, előadásoknak, kiállításoknak, műhelyfoglalkozásoknak, különböző közösségi eseményeknek ad otthont. A kolozsvári Párizs (Pap) utca 5. szám alatti egykori zsinagóga első emeletén található tér a Shoshin Színházi Egyesület, a Váróterem Projekt Egyesület és a Made in Pata-Rét Egyesület székhelyeként is működik.
A Dezleganie (Feloldozás) egy egyszemélyes hangelőadás, amelyet Sergiu CORBU Boldor ad elő, és Constantin Brâncuși szoboregyüttesének szerkezetére épül: a Hallgatás (csend) asztala, a Csók kapuja, a Végtelen oszlop.
A Dezleganie című hangelőadás a zene és a szobrászat közötti mély kapcsolaton alapszik és Brâncuși szavainak zenére való átültetésével kel életre: „A követ úgy formáltam, hogy énekeljen az emberiségnek. Szobrászat: zene a mozdulatlanságban. Zene: folyamatban lévő szobor.”
A nyers kő megmunkálásához használt eszközök: a kaval, a hegedű és az ima.
A hangelőadás kiáltvány formájában jelenik meg, amely Brâncuși vallomásából indul ki: „A művészet csak folyamatos kezdetet teremt.”
A projekt eredete: Az ötlet, hogy hangturnét szenteljenek Constantin Brâncuși tiszteletére 2020-ban született, és ahogy a hangelőadás alkotói, Sergiu CORBU Boldor és Luiza Mitu mondják, „egy kő csendjéből született, amelyet olyan sokáig szemléltünk, hogy az hangokat kezdett kibocsátani. Egy ismeretlen, interiorizált, elmélyített hang, a siratóének, a zaj, a lázadás, a tiszta öröm árnyalataival. Ez az ismeretlen hang egyszerre járt át bennünket minden elképzelt és elképzelhetetlen állapotban”. A turné koncepciója Constantin Brâncuși hegedű iránti szenvedélyén alapul, így a projekt főszereplője Sergiu CORBU Boldor, hegedűművész. A produkció nem nyelvcentrikus, inkább vizuális koncertként értelmezendő, így mindazok számára ajánlott, akik egy új auditív-képi élmény iránt érdeklődnek.
Részletek és bővebb információ a ZIZ – Art and Social Area Facebook oldalán (https://www.facebook.com/zizartandsocialarea), valamint az előadás eseményére kattintva (https://fb.me/e/5rtfAOULt) érhető el.